Moleculaire genetica van medullair schildklierkanker

In haar promotieonderzoek zocht Wendy van Veelen naar moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van medullair schildklierkanker. Zij toonde een versterkend effect aan tussen kankergen RET en het verlies van celcyclus remmer P18 bij de ontwikkeling van schildklierkanker. Daarnaast vond ze dat RET-geinduceerde tumorontwikkeling deels afhankelijk is van beta-catenine activering. De genetische mechanismen die ten grondslag liggen aan het meerstaps proces van medullair schildkliercarcinoom ontwikkeling zijn tot op heden grotendeels onbekend. Ongeveer 60% van alle medullair schildklierkanker komt voor als sporadische kanker en ongeveer 40% als familiaire kanker. Activering van RET, een receptor tyrosine kinase, initieert de ontwikkeling van erfelijk MSC en is mogelijk ook betrokken bij sporadische MSC ontwikkeling. Additionele oncogene gebeurtenissen zijn nodig, maar moeten nog opgehelderd worden. Wendy van Veelen promoveert op 1 april aan de Universiteit Utrecht.

One thought on "Moleculaire genetica van medullair schildklierkanker"

  1. Waarom is er zo weinig bekend over medullair schildklier kanker.

Comments are closed.

Recente artikelen