Menzis grijpt beleid Klink aan om weer te starten met omstreden preferentiebeleid

Array

Minister Klink heeft de betrokken partijen gevraagd om samen te komen tot een systeem dat leidt tot de laagst mogelijke reële geneesmiddelenprijzen, dus zonder bonussen voor apotheekhoudenden. Het overleg heeft niet geleid tot een nieuw systeem, waarmee de zorgverzekeraars weer kunnen doorgaan met hun individuele beleid. Menzis blijft natuurlijk in gesprek met de apothekers over duurzame kwaliteit van de zorg rondom geneesmiddelen door de apothekers en betaalbaarheid van de geneesmiddelen.Begin januari hebben de zorgverzekeraars die een individueel preferentiebeleid uitvoeren, dit beleid tijdelijk bevroren in afwachting van de uitkomsten van het overleg. Nu er op korte termijn geen goede oplossing is, zal Menzis haar preferentiebeleid weer opstarten.

Menzis vergoedt van een aantal geneesmiddelen alleen de goedkoopste varianten. Hiermee willen zij onnodige uitgaven voor geneesmiddelen voorkomen. Hiermee hebben artsen niet meer echt de vrije keus het beste middel voor een patiënt voor te schrijven, zonder financiele consequenties voor de patient. De ene patiënt reageert nou eenmaal anders op hulpstoffen dan een ander. Het beste middel voor hun patient is niet altijd het goedkoopste. Nederland is op zich al zeer behoudend met dekosten voor de zorg. In de ons omringende landen wordt veel meer aan zorg uitgegeven. 

Menzis claimt dat de opbrengst van haar preferentiebeleid ten goede komt aan de kwaliteit van zorg. Maar dat zou ik graag wat specifieker willen vernemen van Menzis. Ook al zegt Menzis een zorgverzekeraar zonder winstoogmerk te zijn. Het is onjuist om een verzekeraar een rol toe te bedelen als partij in het behandelen van een patiënt. Want als een verzekerde in de ogen van de arts geen gebruik kan maken van de goedkoopste variant, moet de arts die dus overleggen met de zorgverzekeraar, om ervoor te zorgen dat voor die verzekerden ook een duurder identiek geneesmiddel volledig wordt vergoed.

Recente artikelen