Nieuw gen met relatie tot multiple sclerose ontdekt

Array

Nieuw gen geïdentificeerd dat een rol speelt in de ontwikkeling van multiple sclerose (MS).

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een nieuw gen geïdentificeerd dat een rol speelt in de ontwikkeling van multiple sclerose (MS). Zij beschrijven de betekenis van het EV15 -gen voor MS in een artikel dat is verschenen in het tijdschrift Genes & Immunity, te zien op de website van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature (www.nature.com/gene)
Multiple sclerose (MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, die bij patiënten leidt tot verlammingsverschijnselen en in veel gevallen tot invaliditeit. Bij het ontstaan van de ziekte spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol.

Een aantal van deze erfelijke factoren is al langer bekend. Genen waarvan bekend is dat ze het risico verhogen op MS zijn HLA-DRB1, IL2RA en IL7RA. Aan de kennis over de genetische achtergrond van de ziekte kan nu het gen EV15 worden toegevoegd. Een bekende functie van dit gen ligt in het reguleren van celdeling.

De Rotterdamse onderzoekers van de afdelingen Neurologie en Epidemiologie & Biostatistiek ontdekten de betekenis van het EV15-gen voor MS in het GRIP-onderzoek, een bevolkingsstudie in een lokale gemeenschap in Brabant. Zij zagen hun bevindingen bevestigd in samenwerking met MS onderzoekers in Oxford, die onderzoek doen naar de erfelijke factoren in Canadese MS patienten.

De ontdekking van het EV15-gen geeft meer inzicht in de complexe relatie tussen de diverse factoren die de oorzaak van MS vormen.

Bron: ErasmusMC 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen