Uniek centrum voor dataverzameling erfelijke hartafwijkingen

Array

Op vrijdag 18 april opent het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN) officieel het Durrer centrum for cardiogenetic research. Het Durrer centrum brengt data en DNA van patiënten met erfelijke en aangeboren hartafwijkingen bijeen en zal deze verzameling in de komende jaren verder uitbreiden zodat een unieke collectie van ongekende omvang ontstaat. Hart- en vaatziekten zijn deels genetisch bepaald.

Hart- en vaatziekten zijn in Nederland nog steeds doodsoorzaak nummer 1 met 41.720 sterfgevallen in 2006. Hartkwalen zijn deels te voorkomen met een gezonde levensstijl en tijdige behandeling. Maar dat geldt helaas niet voor patienten met erfelijke en aangeboren hartafwijkingen. Het Durrer centrum geeft een impuls aan onderzoek wat voor deze groep patienten letterlijk het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

Om daarin meer inzicht te krijgen brengt het ICIN Nederlandse onderzoeken en onderzoekers bijeen in het Durrer centrum. Nederland is nu al leidend in de wereld in het onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen en het Durrer centrum zal deze positie versterken en ook veel buitenlandse onderzoekers aantrekken.

De leidende positie van Nederland is te danken aan de unieke samenwerking tussen de Nederlandse academische ziekenhuizen. Door kennis, onderzoekers en materiaal te delen kan de Nederlandse cardiologie onderzoek doen op een schaal die zelfs in de Verenigde Staten vaak niet haalbaar blijkt.

Het Durrer centrum komt onder leiding te staan van Prof. J.W. Jukema (LUMC) en Prof. Y. Pinto (AMC). Wouter Jukema is optimistisch over de toekomst van het cardiogenetisch onderzoek in Nederland: "In het Durrer centrum brengen we de top van het Nederlands cardiogenetisch onderzoek bij elkaar. Door de samenwerking van acht universitaire ziekenhuizen met andere instellingen in en buiten Nederland kunnen we straks onderzoek doen op een ongeëvenaarde schaal."

Tijdens de opening van het Durrer centrum spreekt Dr. H. Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting. Over de betrokkenheid van de Nederlandse Hartstichting bij het Durrer centrum zegt hij: "De Nederlandse Hartstichting vindt het belangrijk om een stap te zetten in de richting van een centrale hoog gekwalificeerde faciliteit in Nederland, beschikbaar en toegankelijk voor de gehele cardiovasculaire gemeenschap."

KNAW onderkent het belang van meer onderzoek op dit terrein en steunt daarom het Durrercenter. KNAW-directeur onderzoek Theo Mulder: "het Durrer Centrum is een voorbeeld van hoe door samenwerking en concentratie van kennis wetenschappelijke meerwaarde wordt geschapen op een terrein waar de komende jaren grote doorbraken worden verwacht."

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen