Malaria no More! Netherlands

0
394

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft 25 april tijdens een interactieve persbijeenkomst in Nieuwspoort het officiële startschot gegeven voor de stichting Malaria no More! Netherlands. De bijeenkomst vond plaats ter gelegenheid van Afrika Malaria Dag 2007, die op 25 april wereldwijd gevierd wordt. Onder het toeziend oog van Elizabeth Thabethe,Vice-Minister van Industrie en Handel van Zuid-Afrika, de heer Joost van Roost, CEO ExxonMobil Benelux en de heer Fred Matser, oprichter Malaria no More! Netherlands maakte Minister Koenders samen met de twee Afrikaanse kinderen Marc en Tumu, een wereldbol compleet door de puzzelstukjes van Afrika en Nederland toe te voegen. Hiermee symboliseerde hij de start van Malaria no More! Netherlands. ExxonMobil Benelux kondigde aan maar liefst 7 miljoen US dollar te doneren aan malariabestrijding.

Overige aanwezigen waren onder meer namens de ambassade van Oeganda mevrouw Mirjam Blaak; de heer Rodrigo Pedro Domingos, Consul Generaal van Angola; de counsellor van de ambassade van Rwanda, Enid Mbabazi; de ambassadeur van Algerije H.E.M.R. Said Moussi en namens de ambassade van Kenia mevrouw Pamela E.A.Otenyo.

Koenders over malaria
Minister Bert Koenders benadrukte in zijn speech dat de effecten van malaria in Afrika duurzaam zijn te bestrijden indien alle sectoren met elkaar samenwerken. “It can only be done by working together” aldus Koenders. Voorts riep de Minister alle aanwezigen op om de handen inéén te slaan en kennis en fondsen te gebruiken om malaria te bestrijden. “ Spending on health is the key issue for the future of children, of people, of the local economies, of countries”, aldus Koenders.

ExxonMobil doneert 7 miljoen dollar
“Als één van de grootste buitenlandse investeerders in Afrika, heeft ExxonMobil rechtstreeks kunnen ervaren hoe ontwrichtend malaria is“, aldus Joost van Roost, CEO ExxonMobil Benelux. De Exxon Mobil Foundation schenkt 4 miljoen dollar aan malariabestrijding, daarnaast schenkt de stichting nog eens maximaal 3 miljoen dollar aan Malaria no More US. Dat gaat in de vorm van een Challenge Grant; iedere gift aan Malaria no More US wordt door de Exxon Mobil Foundation verdubbeld. ‘ Wij zijn oprecht blij dat we bij kunnen dragen aan het vinden van benodigde middelen en innovatieve oplossingen en aan het bevorderen van wereldwijde samenwerking om resultaat te boeken in de strijd tegen malaria”, aldus Rex Tillerson, CEO Exxon Mobil Corporation, ter gelegenheid van Afrika Malaria Dag.

Julia Samuël verspreidt 27.600 klamboes
Tijdens de bijeenkomst werd live verbinding gemaakt met Julia Samuël, die momenteel in Angola voor de Stichting Drive Against Malaria klamboes aan het verspreiden is. In een gesprek met de heer Rodrigo Pedro Domingos, de consul van Angola, vertelde Julia over de geweldige positieve impulsen die zij krijgt door internationale samenwerking. Momenteel heeft de actie “Drive Against Malaria” 27.600 klamboes uitgedeeld in Afrika. “We have to work together, this is the proof of a successful fight against malaria”, aldus Julia Samuël, die vorig jaar zelf door malaria werd getroffen. De reis van Drive Against Malaria wordt onder meer ondersteund door Tropenzorg, Landrover en ExxonMobil.

Samenwerking bij NGO’s en overige instellingen
Tijdens de bijeenkomst is helder geformuleerd dat de organisaties die reeds actief zijn bij de bestrijding tegen malaria, de handen ineen willen slaan. Het Nederlandse Rode Kruis, waarvan onder meer algemeen directeur Cees Breederveld aanwezig was, UNICEF Nederland, mevrouw Eveline Meltzer, AMREF Flying Doctors onder leiding van mevrouw Jacqueline Lampe, Memisa/Cordaid, waarvan mevrouw Monique Lagro aanwezig was, Drive Against Malaria tijdens de live verbinding, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, vertegenwoordigd door Rolf Wijnstra, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de heer Harry van Schooten, de heer Henny Helmich van het NCDO en andere aanwezigen. Allen benadrukten dat samenwerking een duurzaam resultaat zal opleveren in de strijd tegen malaria.

Malaria no More! Netherlands
Met een gepassioneerde inaugurele speech opende de heer Fred Matser de bijeenkomst. Matser, zelf ooit getroffen door malaria tropicana, deed een beroep op alle aanwezigen om kennis, kunde, passie en fondsen te bundelen en samen naar oplossingen te zoeken voor de bestrijding van malaria.

Bron: www.malarianomore.nl