Vereniging tegen de Kwakzalverij: “Grove misleiding in NCRV tv-programma ‘Uitgedokterd?!’”

Array

Met grote verontrusting heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) kennisgenomen van de eerste uitzending op 23 april van het bovengenoemde programma waarin zogenaamd uitgedokterde patiënten worden gevolgd in hun zoektocht naar genezing in de alternatieve sector. De resultaten die de geraadpleegde hypnotherapeut, osteopaat en natuurgeneeskundig arts behaalden met hun absurde geneeswijzen kunnen met gemak worden toegeschreven aan het effect van de camera's, de selectie van de patiënten en het placebo-effect. Dergelijke successen zijn meestal tijdelijk. 

Het programma krijgt op bedrieglijke wijze een wetenschappelijk karakter omdat men als commentator een heuse professor heeft ingehuurd: 'Prof. dr. J. Keppel Hesselink'. In feite is hij slechts basisarts en zijn professorstitel is naar Nederlandse standaarden nogal dubieus, want hij ontleent zijn titel aan een Duitse privé-universiteit op antroposofische grondslag. Hij verdient zijn geld met acupunctuur en propageert kritiekloos vrijwel alle alternatieve behandelwijzen.

Te vrezen valt dat veel kijkers met vergelijkbare klachten als in het tv-programma, (eczeem, nekpijn en gewrichtsslijtage) op het verkeerde been worden gezet en een heilloos avontuur zullen ingaan in de hoop op genezing. Verlichting van hun klachten valt niet te verwachten, wel verlichting van hun portemonnee, hoewel veel verzekeraars bereid zijn mee te betalen. Ook werd in 'Uitgedokterd' niet vermeld dat met name bij osteopathische behandeling van de nek ernstige complicaties kunnen optreden. Het programma werpt een smet op de NCRV en de publieke omroep in het algemeen. Hier is immers directe commercie in het spel en worden publieke middelen besteed aan volksverlakkerij.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij verwacht dat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) disciplinaire maatregelen neemt tegen deze kwakzalvende artsen en dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt of de in het programma door artsen gedane uitspraken tuchtrechtelijke maatregelen noodzakelijk maken. De VtdK eist verder onmiddellijke stopzetting van de serie, tenzij er alsnog een deskundiger medisch commentator gevonden wordt, die de wondergenezingen in een zinnig perspectief kan plaatsen.

Aldus het persbericht van VtdK. De Vereniging tegen de Kwakzalverij wil dus maatregelen tegen artsen die in het NCRV-programma Uitgedokterd?! optreden.  In Uitgedokterd?! zoeken patiënten hun heil in het alternatieve circuit. De VtdK spreekt van absurde methodes en schijn-wetenschappelijkheid. Ze eist dat dat de serie stopt, tenzij een deskundig commentator de genezingen duidt.

De NCRV zegt dat de serie duidelijk maakt dat er meer is dan de reguliere geneeskunde, en dat het onzin is om dat meteen als kwakzalverij af te doen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen