Medische keuring parkeerkaart geschrapt

Array

Bij het verlengen van een gehandicaptenparkeerkaart is, mits de medische situatie van de aanvrager niet is gewijzigd, geen keuring meer nodig. De wijziging van de Regeling gehandicaptenparkeerkaart is 3 april in werking getreden.

Mensen die gebruik willen maken van een gehandicaptenparkeerplaats, dienen te beschikken over een gehandicaptenparkeerkaart. Die krijg je niet zo maar. Een medicus stelt bij een keuring vast of iemand zo slecht loopt, dat hij of zij geen gebruik kan maken van een reguliere parkeerplaats. In het verleden diende de keuring telkens weer plaats te vinden als de parkeerkaart moest worden verlengd. Dat is nu dus voorbij.

Iemand met een chronische handicap hoeft nog maar één medische keuring te ondergaan. Het gaat om gevallen waarin is te voorzien dat de gehandicapte ook in de toekomst blijft voldoen aan de criteria voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). In gevallen waarin niet zeker is of de handicap permanent is, moet nog wel elke vijf jaar worden beoordeeld of iemand nog in aanmerking komt voor een GPK. De gemeente mag daarbij afzien van een herkeuring als zij al beschikt over voldoende gegevens (uit bijvoorbeeld het WMO-dossier).
Beschikt de gemeente over onvoldoende gegevens om vast te kunnen stellen of de aanvrager nog aan alle eisen voldoet? Dan moet de keurende instantie oordelen. Zij kan op basis van het medische dossier van de aanvrager beoordelen of ook nog een fysieke keuring moet plaatsvinden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen