Jong sporten niet altijd goed voor kind

Array

Sportclubs proberen kinderen op almaar jongere leeftijd te werven. Maar sportartsen waarschuwen voor die trend. "Als je kind zich te jong op één sport toelegt, loopt het meer kans op een afwijkende lichaamsontwikkeling."

Olympische Spelen voor Jeugd
"De Olympische Spelen voor de Jeugd zijn geen gezonde evolutie". Dat zeggen verschillende sportartsen en academici, onder anderen Koen Peers, hoofd sportgeneeskunde aan het UZ Leuven, en Gaston Beunen, hoogleraar biomedische kinesiologie aan de KU Leuven.

Pedagogisch
De Olympische Spelen voor 14- tot 18-jarigen, die in 2010 in Singapore voor het eerst worden georganiseerd, waren een droom van IOC-voorzitter Jacques Rogge. Hij wil dat de Spelen in het teken staan van fair play en vriendschap, en vooral een pedagogisch kamp zijn.

Gevaar voor lichaamsontwikkeling
"Maar in werkelijkheid stoomt zoiets de kinderen steeds vroeger klaar om te presteren, met kans op misbruiken – zoals doping en druk van ouders en trainers – tot gevolg. Dat geeft een verkeerd signaal", zegt Beunen. "Door dergelijke initiatieven duwen we onze kinderen bovendien steeds vroeger in één sport. En dat is niet goed, want een kind dat zich van jongs af aan intensief op één sport toelegt, brengt zijn lichaamsontwikkeling in gevaar", zegt Peers. "Het verhoogt de kans op sportspecifieke afwijkingen, zoals een ongelijke spierontwikkeling, met chronische pijnen op latere leeftijd tot gevolg."

Recente artikelen