Dietisten raden raw food af

Array

Het Raw food dieet is momenteel een trend in Hollywood. Raw foodisten eten alleen voedsel dat niet wordt gekookt, gebakken of gebraden. Volgens hen gaan bij het koken van voedsel veel enzymen verloren die nodig zijn voor de vertering. Het Voedingscentrum geeft aan dat dit niet juist is, omdat ons lichaam voedsel met eigen enzymen kan verteren. Bovendien zorgt dit dieet voor tekorten. De maaltijden van raw foodisten bestaan voornamelijk uit rauwe groente, fruit, (gekiemde) zaden, noten en zeewier. Sommige voedingsmiddelen laten ze weg, waardoor er kans is op tekorten aan ijzer, vitaminen B2 en B12 en calcium.

Uit onderzoek bij gebruikers van Raw food blijkt dat het dieet kan leiden tot fors ondergewicht. Bij vrouwen werd de menstruele cyclus verstoord en werd meer tandverderf vastgesteld. Ook kan dit bij kinderen in de groei leiden tot groeiachterstanden.

Bewezen is dat je sommige soorten groenten zelfs beter niet rauw kunt eten. In groenten kunnen van nature stoffen voorkomen die giftig zijn. Snij- en sperziebonen moet je daarom gaar koken. Ook kan ons lichaam de voedingsstoffen uit sommige rauw groenten minder goed opnemen.

Dit dieet levert een ongebalanceerde voeding. Het Voedingscentrum raadt het daarom af. De volhardende raw foodisten kunnen tekorten aan vitaminen en mineralen aanvullen met een multivitamine supplement met 100% van de aanbevolen hoeveelheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen