Betere mensen maken

Symposium over de maakbaarheid van de mens

Zijn vrouwen met grote borsten beter dan vrouwen met kleine borsten? Excelleren mensen als ze atletisch gebouwd zijn, zich beter kunnen concentreren, intelligenter zijn, zaken beter kunnen onthouden? 

Sinds enige tijd bieden wetenschap en techniek de mens de mogelijkheid om op een heel directe manier te werken aan menselijke verbetering. Maar wat is beter? Wat zijn de criteria? Moet alles wat kan?  En hoe verhoudt deze verbetering zich tot morele en relationele kwaliteiten en human flourishing?

In toenemende mate accepteert de mens de dingen niet meer zoals ze zijn, we willen grip krijgen op de werkelijkheid en de samenleving beter en rechtvaardiger maken. Niet alleen de werkelijkheid is het object van het menselijk streven naar beheersing en verbetering, ook de mens is dat. Al eeuwenlang houdt de filosofie zich bezig met de vraag wat goed leven en goed menszijn is. Sinds enige tijd bieden wetenschap en techniek de mens ook de mogelijkheid om op een heel directe manier te werken aan menselijke verbetering.

Doel van het symposium is om vanuit een aantal specifieke invalshoeken een bijdrage te leveren aan de discussie over de maakbaarheid van de mens. De mogelijkheden om dit door middel van genetische selectie te bereiken zijn nog beperkt. Een discussie daarover is geen zinloze speculatie, want de ontwikkelingen gaan snel. Intussen wordt er ook al nagedacht over de mogelijkheid en wenselijkheid om cyborgs te ontwikkelen, mengvormen van mens en robot, die de beperktheid en de fragiliteit van het menselijk lichaam overstijgen. In het symposium zullen vijf specialisten uit verschillende disciplines het woord voeren. Het programma zal worden afgewisseld met film, discussie en een bijdrage van cabaretgroep Mij n Zorg.

Plaats en tijd

Vrije Universiteit, kerkzaal, 15 mei 2008, 13.00-17.00

Toegang: gratis

Aanmelden via email: E [email protected]

Raadpleeg voor het volledige programma:

http://www.bezinningscentrum.nl/teksten/beteremensenmaken/programma.pdf

Recente artikelen