Zweden: Zorg in gevaar door stakingen

Zweedse ziekenhuizen en spoedeisende hulpafdeling kunnen maar met moeite open blijven nu opnieuw 4400 verpleegkundigen zijn gaan staken.
Eerder legden 3400 gezondheidswerkers het werk neer. Er zijn nu meer dan 7000 stakers in de Zweedse gezondheidszorg. “In elke regio wordt nu gestaakt”, zegt Anna Nybom Chance, woordvoerder van de Zweedse vakbond voor werknemers in de zorg.
 
Volgens de woordvoerder is het effect van de staking nu te merken in ziekenhuizen, SEH-afdelingen, bloedbanken en medische centra.
 
Zo liet het ziekenhuis in Malmö weten dat tweederde van het ziekenhuis gesloten is en dat 273 patiënten naar een ander ziekenhuis zijn overgebracht.
 
De partijen gaan woensdag opnieuw rond de tafel zitten in een poging het arbeidsconflict op te lossen.

De Zweedse verpleegkundigen eisen een loonsverhoging van tenminste 1700 Zweedse kronen per maand. Dat is ongeveer 181 euro. Verder wil de bond een minimuminkomen van bruto 2345 euro per maand. De werkgevers gaan niet hoger dan 2245 euro.

2 thoughts on "Zweden: Zorg in gevaar door stakingen"

  1. Actie, eindelijk actie.
    Wie wil er voor zo’n beetje nou zo’n verantwoord en lichamelijk zwaar werk doen?
    En nu Nederland…….
    Goed voorbeeld doet volgen!

  2. Meeste mensen gehoorzamen (nog steeds) opdracht tot martelen « Ars GeriatriCare

    […] de verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden van Nederland de barricaden op, zoals de verpleegkundigen in Zweden dat deden voor een beter loon? Het lijkt er immers sterk op dat velen in de zorg – met name in […]

Comments are closed.

Recente artikelen