Herziening in wet noodzakelijk: Toezicht op preventief medisch onderzoek

Array

Veel instellingen die preventief medisch onderzoek aanbieden (health checks) handelen in strijd met de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO).  De inspectie bezocht 22 bedrijven die zogenaamde Healthe Checks aanbieden. Daarvan bleken 20 bedrijven niet de benodigde vergunning te hebben. De bedrijven zijn zich hier vaak niet van bewust. Als de IGZ dit aankaart zijn de instellingen vaak wel bereid de werkzaamheden aan te passen. De inspectie concludeert dat de huidige Wet op het bevolkingsonderzoek moeilijk te handhaven is omdat het moeilijk is om vast te stellen of het hier om vergunningplichtig bevolkingsonderzoek gaat.

De afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat preventief medisch onderzoek aanbiedt gestegen. De WBO is op onderdelen moeilijk te handhaven. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het rapport 'Toezicht op preventief medisch onderzoek', dat vandaag is gepubliceerd.

Instellingen die health checks uitvoeren geven vaak niet aan welke aandoeningen zij hiermee kunnen opsporen. Het geldt in het bijzonder bij vragenlijsten, anamnese (vragen naar ziekteverleden van persoon en familie) lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, echo's en MRI scans. Het is de IGZ niet duidelijk of de instellingen bij deze onderzoeken speuren naar kanker of ernstige aandoeningen waarvoor geen preventie of behandeling mogelijk is. Daarom is het moeilijk om vast te stellen of het hier om vergunningplichtig bevolkingsonderzoek gaat.

De IGZ vindt dat de WBO hierdoor lastig te handhaven is. Bij instellingen die een body scan in Nederland aanbieden maar deze in het buitenland laten uitvoeren is wetshandhaving ook problematisch.

2008-05 Rapport Toezicht op preventief medisch onderzoek [255Kb]

Recente artikelen