Cholesterol veroorzaakt wel hartziekte

Array

Er bestaat wel degelijk een verband tussen cholesterol en cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaatziektes). Dat zegt de Belgische Cardiologische Liga. Met een communicatiecampagne en een 'manifest voor het goede begrip van cholesterol' wil de liga alle foute informatie die eerder dit jaar in de media verscheen uit de wereld bannen.

'De cholesterolhype'
Enkele Belgische tijdschriften pakten in februari uit met het nieuws dat cholesterol geen hart- en vaatziektes veroorzaakt. En ook Tros Radar dook er als gewoonlijk bovenop. Ze baseerden zich op een vertaling van het boek 'De cholesterolhype' van de Britse huisarts Malcolm Kendrick. "De inhoud van het boek werd overgenomen zonder kritische bedenkingen", oordeelt dokter Guy De Backer, voorzitter van de Belgian Lipid Club.

Wel verband
Vele studies en experimenten wijzen echter uit dat er juist een groot verband is tussen cholesterol en hart- en vaatziektes. "We hebben vastgesteld dat 3 tot 4 procent van de bevolking een abnormaal laag cholesterolgehalte heeft. Die mensen krijgen nooit cardiovasculaire aandoeningen, ook niet als er andere risicofactoren aanwezig zijn", zegt dokter Olivier Descamps, lipidoloog aan het ziekenhuis van Jolimont. Het is volgens de liga wel zo dat men een hoge cholesterolspiegel kan hebben zonder cardiovasculaire problemen, en omgekeerd. "Dat is ongetwijfeld een van de redenen voor de huidige verwarring", aldus de liga.

"Meerdere factoren"
"Hart-en vaatziektes worden veroorzaakt door meerdere factoren", zegt professor en dokter Christian Brohet, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Belgische Cardiologische Liga. "Cholesterol is naast tabaksgebruik, hypertensie, obesitas, diabetes, enz… dus ook een risicofactor die in het oog moet worden gehouden."

Die verschillende factoren versterken elkaar onderling. Dat houdt in dat het gevaarlijker is om verschillende kleine risico's te cumuleren dan slechts één risico te hebben. Daarom adviseren de artsen om behalve te streven naar een laag cholesterolgehalte ook te stoppen met roken, evenwichtig te eten en te zorgen voor lichaamsbeweging.

Telefoontjes
De liga kreeg de laatste tijd regelmatig telefoontjes van mensen die zich afvragen of ze hun behandeling moeten blijven volgen. Daarom heeft ze, samen met de Belgian Lipid Club en zes andere verenigingen, dit manifest ondertekend. Het manifest verschijnt de volgende vijf dagen in allerlei media en is ook te raadplegen op de website www.cholesterolmanifest.be.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Cholesterol veroorzaakt wel hartziekte"

  1. Moedermelk verlaagt het cholesterol | Medicalfacts.nl

    […] hebben ontdekt dat mensen die als kind borstvoeding hebben gekregen,  minder kans hebben op hart- en vaatziekten. Zo werd onlangs in de American Journal of Clinical Nutrition gepubliceerd. Het onderzoek werd […]

Comments are closed.

Recente artikelen