Mobiele teams actief bij geweld in Johannesburg, Zuid-Afrika

Array

Artsen zonder Grenzen biedt op dertien plekken medische hulp voor gewonden van het geweld tegen buitenlanders in Zuid-Afrika. In Johannesburg zijn mobiele teams actief in politiebureaus, openbare gebouwen en andere plekken waar mensen hun toevlucht hebben gezocht.

Het geweld begon op 11 mei in het township Alexandra en heeft zich sindsdien verspreid over andere wijken. Afgelopen weekend bereikte het geweld het centrum van Johannesburg. “We hebben allerlei verwondingen behandeld, variërend van schotwonden, verwondingen aan het hoofd, tot steek- en brandwonden”, zegt dokter Eric Goemaere, medisch coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Zuid-Afrika.

Velen zijn door het geweld op de vlucht gejaagd en kwetsbaar geworden, vooral vrouwen, kinderen en Zimbabwanen die niet erkend worden als vluchteling in Zuid-Afrika. Artsen zonder Grenzen schat dat er zich zo’n 7000 ontheemden bevinden op de plekken die de mobiele teams in Johannesburg hebben bezocht. De teams hebben 150 patiënten behandeld, van wie de meesten gewond zijn geraakt door het geweld. De meest gewelddadige plekken hebben de teams niet kunnen bereiken, en Artsen zonder Grenzen vreest dat er juist daar geen hulp is.

Een aantal lokale hulporganisaties zorgt voor onderdak, voedsel en hygiëne, maar hun capaciteit is beperkt. Op sommige plekken slapen wel 1.500 mensen, soms onder de blote hemel of in tenten. Veel van die plekken zijn niet veilig.

“Onze teams hebben gezien hoe mensen worden geïntimideerd en bedreigd worden”, zegt Rachel Cohen, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Zuid-Afrika. “Ze hebben adequate bescherming en hulp nodig van de autoriteiten en van internationale organisaties.”

Artsen zonder Grenzen werkt sinds december 2007 in de Centrale Methodistische Kerk in het centrum van Johannesburg en in de omliggende wijken. Een groot aantal Zimbabwanen heeft daar zijn toevlucht gezocht. Teams werken ook in het township Musina, aan de grens met Zimbabwe, en voor de arbeiders op grote boerderijen in de provincie Limpopo.

Recente artikelen