Borstvoeding en overgewicht bij astma

Array

Borstgevoede kinderen hebben minder vaak astma en overgewicht. Kinderen die borstvoeding kregen hadden minder vaak astma gedurende de hele onderzoeksperiode van 0-8 jaar. Het blijvende lagere risico op het ontwikkelen van astma werd gevonden zowel in kinderen van allergische ouders als in kinderen van niet-allergische ouders. Borstgevoede kinderen hadden ook minder vaak overgewicht gedurende de kindertijd. Dat zijn enkele conclusies uit het promotieonderzoek van Salome Scholtens.

Het minder vaak voorkomen van overgewicht onder borstgevoede kinderen wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een lagere gewichtstoename in het eerste levensjaar. Borstgevoede kinderen zijn op de leeftijd van 1 jaar gemiddeld lichter dan flesgevoede kinderen. Het blijvende lagere risico op overgewicht werd niet veroorzaakt door een gezonder eetpatroon van borstgevoede kinderen tijdens de kindertijd. Ook werd er gevonden dat kinderen die overgewicht hadden een hogere kans hadden op astma, los van het feit of ze borstvoeding hadden gehad. Als de kinderen met overgewicht in de loop van de jaren een gezond gewicht ontwikkelden, verdween de hogere kans op astma.

Voor deze studie werd gebruik gemaakt van gegevens uit de PIAMA studie. Dit is een grote Nederlandse studie waarin kinderen gevolgd zijn vanaf de geboorte tot de leeftijd van 8 jaar. Jaarlijks zijn er door middel van vragenlijsten gegevens over lengte, gewicht, voeding en luchtwegaandoeningen verzameld.   12-06-2008, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Salome Scholtens, Geneeskunde Proefschrift: Breastfeeding, overweight and asthma in Dutch children. The PIAMA birth cohort study Promotor 1: Prof.dr.ir. B. Brunekreef Promotor 2: Prof.dr.ir. J.C. Seidell Copromotor 1: Dr. A.H. Wijga

Recente artikelen