Ruim miljoen euro voor ADHD-database

Array

Professor Jan Buitelaar, hoogleraar Psychiatrie en Kinder- en jeugdpsychiatrie, krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ruim 1,2 miljoen euro voor het uitbreiden van een database van ADHD-patiënten. Prof. Buitelaar is verbonden aan het Donders Centre for Neuroscience van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof. Buitelaar gaat met deze subsidie een bestaande database van ADHD-patiënten uitbreiden met data van MRI-scans, gegevens van vervolgonderzoek en gegevens van familieleden. Doel is inzicht te krijgen in de consequenties van ADHD-risicogenen op hersenstructuren en hersenfuncties. De subsidie maakt deel uit van het programma Investeringen NWO-groot, bedoeld om innovatief wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau mogelijk te maken. In totaal keerde NWO 18 miljoen euro uit.

Het Donders Centre for Neuroscience onderzoekt de moleculaire en cellulaire mechanismen van communicatie en van de plasticiteit in neurale systemen die ten grondslag liggen aan waarnemen, fysiologie en gedrag. Het onderzoek richt zich op de niveaus van gen/molecuul, cel, weefsel, orgaan tot organisme en heeft daarvoor alle experimentele faciliteiten in huis.

In het Donders Centre for Neuroscience werken biologen en biofysici van de faculteit NWI en de medische faculteit. Onderzoekers werken aan processen op het moleculaire en cellulaire niveau, maar ook aan de multicellulaire centra in het zenuwstelsel en het endocriene systeem op organismaal niveau. Belangrijke doelstelling daarbij is om de kennis tussen deze domeinen met elkaar te verbinden om zo bij te dragen aan een integraal inzicht in het functioneren van het zich ontwikkelende, volwassen en verouderende zenuwstelsel.

Recente artikelen