Ik ben dood…….het gezicht van uitgezaaide borstkanker

Array

Er is veel te weinig aandacht voor uitgezaaide borstkanker. 1 op de 5 vrouwen met borstkanker heeft uitgezaaide borstkanker en dat is nog steeds een borstkanker met een slechte prognose. En er wordt nog te weinig over gepraat.

Een op de vijf vrouwen met borstkanker krijgt met uitzaaiingen te maken, maar bij slechts een op de twintig worden deze uitzaaiingen al bij de eerste diagnose vastgesteld. Uitzaaiingen komen doorgaans later in beeld, vaak pas jaren nadat de primaire tumor behandeld is.  De vooruitzichten van een patiënt met uitgezaaide borstkanker zijn niet goed. Genezing van de ziekte is dan niet meer mogelijk.

Levensverwachting

Afhankelijk van de gevoeligheden (receptoren) van de uitzaaiingen en de agressiviteit van de borstkanker kan deze fase maanden tot jaren duren. In sommige gevallen kan deze vorm van borstkanker een chronische ziekte worden als het geen agressieve tumor is die bijvoorbeeld goed op een hormoonbehandeling reageert. Bij een agressief groeiende tumor gaat dat veel sneller. De angst en onzekerheid die dit met zich meebrengt is zwaar.

Coopdizzle was ook zo’n vrouw. Ze was de moeder van 2 jongens. In april 2014 kreeg ze te horen dat ze heb Triple negatieve borstkanker had. In mei 2015 kreeg kreeg ze de boodschap dat haar kanker was teruggekeerd en dat ze terminaal. Haar man Chris Cooper postte vandaag deze indrukwekkende video van Jenn.

Dit is het gezicht van uitgezaaide borstkanker. Hier moeten we nog heel veel onderzoek naar doen om de sterfte aan deze vreselijke ziekte te kunnen beteugelen. Helaas is deze vorm van borstkanker nog altijd taboe…. Laten we dat, met deze video van Jenn, snel doorbreken.

Jenn overleed eerder deze middag, even na 15:00 CST, rustig in haar slaap in de armen van haar man en in bijzijn van een vriend. Tot zover wij weten, ging ze vredig heen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen