Medische vinding werpt nieuw licht op darmonderzoek

Array

Een nieuwe medische vinding van optisch bedrijf Pentax levert  nieuwe inzichten op het gebied van het traditionele darmonderzoek met  endoscopen. Door een endoscoop te combineren met een confocale  lasermicroscoop kan het beeld van de darmwand duizend keer worden vergroot,  hoeven in de toekomst minder weefselbiopten genomen te worden en kan de arts  samen met de patholoog ter plekke een diagnose stellen.    

De nieuwe endomicroscoop heeft onlangs in Frankrijk de prestigieuze  onderscheiding voor `Beste medische toepassing technologie in gewonnen  en wordt in Nederland sinds enige tijd gebruikt in het Academisch Ziekenhuis  in Maastricht.(MUMC)    

Het MUMC heeft in korte tijd ongeveer honderd onderzoeken uitgevoerd met  het nieuwe instrument. ,,Met de endomicroscoop kunnen we tijdens het  onderzoek en met behulp van contrastvloeistof tot een diepte van 0,25 tot  0,50 millimeter zien of cellen goedaardig of kwaadaardig zijn, aldus  hoogleraar Ad Masclee van het MUMC.   

,,Het idee is zo voor de hand liggend dat je je afvraagt waarom er niet  iemand eerder mee is gekomen. Maar het is technisch gezien ongelooflijk  moeilijk om dit te realiseren", legt Product en Marketing manager Peter  Logghe van Pentax Nederland uit. Met de nieuwe vinding doorbreekt Pentax het  traditionele inwendige onderzoek met de endoscoop.    

Via de endoscoop wordt met behulp van een camera de darmwand onderzocht,  bijvoorbeeld om poliepen op te sporen. Met een speciaal tangetje worden via  de endoscoop biopten (kleine hoeveelheden celmateriaal) uit de darmwand  gehaald die in een laboratorium worden onderzocht. Vaak moeten er meerdere  biopten worden genomen, gaat er tijd verloren met de analyse of moet de  patiënt terugkomen voor nader onderzoek. Door de endoscoop met een microscoop  te combineren wordt het beeld zo vergroot dat de arts, geholpen door de  patholoog, ter plekke de diagnose kan stellen. Door deze nieuwe technologie  is het voor het eerst mogelijk om al tijdens het onderzoek levend weefsel  microscopisch te onderzoeken.    

Op dit moment worden endoscopen vooral gebruikt voor maag-, darm- en  leveronderzoek (MDL), keelonderzoek, longonderzoek en door urologen. De  nieuwe endomicroscoop mag zich volgens Logghe eerst bewijzen in het  slokdarm-, maag- en darmonderzoek. ,,Als het daar aanslaat mikken we ook op  het gebruik bij long-, keel- en andere onderzoeken;, legt hij uit.    

Pentax wil eerst de academische ziekenhuizen in Nederland over de streep  trekken. ,,Reden hiervoor is dat het apparaat zich uitstekend leent voor  wetenschappelijk onderzoek. Het opsporen van afwijkingen in een vroeg stadium  en onderzoek bij patiënten met een chronische darmafwijking of een verhoogd  risico staat op dit moment in het MUMC centraal bij endomicroscopie.    

Pentax is als bedrijf vooral bekend van digitale fotocamera's en andere  optische instrumenten. Via de `Life Care'-tak houdt het bedrijf zich bezig  met hoogwaardige medische toepassingen van haar producten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen