PvdA: ’Apothekers moeten stoppen met zielig doen’

Array

Apothekers moeten stoppen met zielig doen, vindt Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA). Tijdens een congres waste hij de bedrijfstak de oren.>Apothekers moeten hun rol als farmaceutisch zorgverlener waarmaken en accepteren dat op de geneesmiddelenmarkt de posities voorgoed zijn veranderd, vindt Kamerlid Eelke van de Veen (PvdA). Tijdens het Farma Congres 2008, gisteren in Rotterdam, gaf de politicus de apothekers de wind van voren. Apothekers, de eigen koepelorganisatie KNMP voorop, klagen steen en been over de gevolgen van de extreme prijsdalingen op de markt van generieke geneesmiddelen. Daardoor raken zij tientallen miljoenen aan bonussen en kortingen kwijt. Ze willen dat minister Klink hun compenseert voor de verliezen. Van der Veen vindt dat de apothekers de huidige situatie aan zichzelf te wijten hebben. „ Het wantrouwen in de sector is heel groot. Er is een beeld ontstaan van apothekers als dozenschuivers, die alleen maar bezig zijn met geld verdienen.Volgens Van der Veen maakt de KNMP in de discussie gebruik van ongeloofwaardige dreigementen. „Al s je meldt dat veertig procent van de apotheken failliet gaat, dan moet je dat wel heel zeker weten. Dat soort argumenten maakt geen indruk.

De apothekers die dachten dat die kortingen en bonussen nog wel zouden blijven, ja, die komen nu in de problemen.” Ook het argument van de apothekerskoepel dat door de prijzenslag op de geneesmiddelenmarkt patiënten in verwarring zullen raken omdat zij telkens weer andere verpakkingen van hun pillen krijgen, vond Van der Veen ondeugdelijk. „Uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis blijkt dat apothekers vanwege hun kortingen en bonussen zelf tot vier keer per jaar wisselen van leverancier.

Dat soort argumenten maakt geen indruk.” Het Kamerlid wees ook op een uitgelekte interne notitie van VWS, begin deze week gepubliceerd in Tr o u w , waarin staat dat er nog 222 tot 350 miljoen aan bonussen in de markt zit. Hij riep de KNMP op niet de loopgraven op te zoeken, maar de dialoog aan te gaan met de zorgverzekeraars. „Wees niet bang voor de verzekeraars, die zijn erg afhankelijk van jullie als zorgaanbieders.” KNMP-voorzitter Marga van Weelden reageerde boos op de uitlatingen van Van der Veen. Ze noemde zijn kritiek ’onjuist, onterecht en onbegrijpelijk’. De cijfers in de notitie van VWS kloppen volgens haar niet. „Wij hebben dat systeem van kortingen en bonussen ook niet gewild, dat is ons ooit opgelegd door staatssecretaris Simons, ook van de PvdA.”

Recente artikelen