Bacteriele imbalans van de vaginale flora

Array

Onderzoek van bijna een miljoen baarmoederhalsuitstrijkjes uit het Nederlandse bevolkingsonderzoek toont dat er tien keer vaker kankercellen worden gezien bij vrouwen met bacteriële imbalans dan bij vrouwen met een gezonde vaginale flora. Dat stelt Annemarie Klomp in haar proefschrift. Ook valt op dat vrouwen met bacteriële imbalans vaker het humaan papilloma virus bezitten, dat een grote rol speelt in het ontstaan van baarmoederhals kanker.

Hoewel er meer onderzoek nodig is naar de exacte rol van bacteriële imbalans, lijkt behandeling van deze aandoening, ook in afwezigheid van klachten, toch zinvol. Verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Ter preventie van baarmoederhalskanker worden sinds 1996 alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar iedere 5 jaar uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken bij hun huisarts. Dit uitstrijkje wordt vervolgens in het laboratorium beoordeeld op de aanwezigheid van kankercellen of de voorstadia hiervan. Hiernaast wordt door de microscoop ook het vaginale slijm beoordeeld op ontsteking of bijvoorbeeld schimmelinfecties.
Verstoring van het bacteriële evenwicht wordt vaak veroorzaakt door de bacterie Gardnerella vaginalis. Bij een milde verstoring wordt dit microscopische beeld dysbacteriose genoemd, een extreme overgroei wordt gecodeerd als Gardnerella infectie. Tot nu toe werd binnen het bevolkingsonderzoek weinig tot geen aandacht besteed aan deze diagnoses.Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Annemarie Klomp, Geneeskunde

Proefschrift: Bacterial imbalance of the vaginal flora: a cytological and biomolecular concept of Gardnerella vaginalis

Promotor 1: Prof.dr. A.P.M. Heintz Copromotor 1: Dr. M.E. Boon

Copromotor 2: Dr. M. van Haaften

Recente artikelen