LACA Apothekers bezetten kantoor UVIT

Array

Ongeveer twintig boze apothekers hebben van morgen de ingang geblokkeerd van het Nijmeegse kantoor van zorgverzekeraar UVIT. Vanochtend in alle vroegte hebben zo’n twintig apothekers van het Landelijke Actie Comité Apothekers (LACA) de toegang tot het Nijmeegse hoofdkantoor van verzekeraarscombinatie Univé-VGZ-IZA-Trias geblokkeerd.

Met flyers en spandoeken maakten zij hun ongenoegen kenbaar over het zogeheten preferentiebeleid. Dit beleid voorziet er in dat vanaf 1 juli een aantal merkloze geneesmiddelen alleen nog maar in de goedkoopste variant worden afgeleverd.

UVIT was één van de verzekeraars die ervoor hebben gezorgd dat apothekers vanaf 1 juli alleen nog de goedkoopste variant van een bepaald medicijn aan patiënten mogen leveren. Apothekers vrezen hierdoor in financiële problemen te komen.

De actie begon volgens de apothekers rond half acht en duurde tot half elf. IZA voert dit beleid niet omdat zij een restitutiepolis hebben. Na een gesprek tussen de apothekers en een vertegenwoordiger van het UVIT zijn de apothekers weer vertrokken.

De apothekers zeggen geen bezwaar te hebben tegen lagere prijzen maar wel tegen het feit dat hiermee hun vergoeding voor de praktijkkosten niet meer kostendekkend zou zijn. Het concern is niet doof voor deze bezwaren maar vindt zich niet de eerstaangesproken partij; dat is de ministerie van VWS. Bovendien moet onafhankelijk onderzoek eerst uitwijzen wat dan wel een kostendekkend tarief zou zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) is daarmee bezig. De apothekers hebben de overheid gevraagd ter compensatie een hogere vergoeding per geleverd medicijn aan de apothekers toe te kennen. Waarschijnlijk brengt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hierover maandag een advies uit.

Dinsdag dient een rechtszaak die de apothekers hebben aangespannen over de kwestie.

Ondertussen houdt UVIT onverkort vast aan het preferentiebeleid. Het gaat om geneesmiddelen met precies dezelfde samenstelling. Daarmee is de kwaliteit gewaarborgd. “Het gaat immers niet om het merk op het doosje maar om de werkzame stof”, aldus UVIT- bestuurder Martin Bontje. “Als er om medische redenen toch een merkgeneesmiddel nodig is, wordt dit natuurlijk gewoon vergoed. Het gaat ons juist om de grote hoeveelheid geneesmiddelen waarbij merk geen rol speelt.”

Univé, VGZ en Trias zien de prijsdaling van de medicijnen als een teken dat het de goede weg is ingeslagen om te komen tot echte marktwerking in de zorg. 

Recente artikelen