Vaatchirurg Erik D. van de Blaak had in België de reputatie fouten te maken

Array

Vaatchirurg Eric D. (59), die in de Rotterdamse polikliniek De Blaak onlangs twee ernstige operatieblunders met bijna dodelijke afloopmaakte, blijkt al eerder in Belgie in opspraak te zijn geraakt. Daar werkte de specialist vanaf eind jaren ’80. Volgens hoofdgeneesheer en oud-collega Luc Huyghe van het Belgische hospitaal gaf D. patienten ‘stelselmatig een te rooskleurige voorstelling van vaatoperaties’. „Het kwam regelmatig voor dat bij noodzakelijke vervolgingrepen slecht doorbloede tenen, vingers en benen moesten worden afgezet, terwijl D. patienten had voorgespiegeld dat ledematen behouden konden blijven.’’

Huyge stelt dat D. mensen ‘te gretig’ een operatie aanpraatte. ,,Onze medische raad tikte hem daarvoor op de vingers. Zijn werkhouding werd door privé-problemen erg nonchalant en hij kreeg concentratieproblemen.’’

De directie van het ziekenhuis OLV Ter Linden in de Vlaamse badplaats Knokke riep de medicus begin jaren ’90 na klachten van tientallen patienten herhaaldelijk op het matje. De leiding verzocht hem dringend ontslag te nemen.

Er zouden zo veel klachten zijn binnengekomen, dat de reputatie van de kliniek in Knokke werd aangetast. Huisartsen zouden patienten niet langer doorverwijzen. De voorzitter van de huisartsenkring in Knokke bevestigt dat bericht in de krant. De vaatchirurg stond volgens hem bekend als minder bekwaam.
Fernand Mermuys, voorzitter van de huisartsenkring Knokke, bevestigt deze lezing. „De man stond alom bekend als minder bekwaam vaatchirurg.’’ Huisarts Rik van Ooteghem uit Knokke stelt dat D. ‘de naam had dat hij fouten maakte’.





De medisch directeur van polikliniek De Blaak in Rotterdam, waar de twee spataderbehandelingen misgingen, zou verbaasd zijn over de verhalen uit Belgie.



De spataderbehandeling werd de twee patienten in De Blaak bijna fataal omdat in de behandelde ader een lange, flinterdunne metalen draad werd achtergelaten. De draad ging door de bloedvaten zwerven en kwam in het hart van de patienten terecht. Polikliniek De Blaak stelde na het voorval een onderzoek in. De vaatchirurg staat gedurende dit onderzoek op non-actief. Boonen voegt daaraan wel toe dat ‘iedere chirurg zijn eigen kerkhofje heeft’.



De specialist, die momenteel thuiszit in het Belgische ’s-Gravenwezel, is niet aangehouden. Dat gebeurt pas al hij de komende verhoren door justitie weigert. Zijn advocaat mr. Jacqueline Meyst-Michels stelt dat het onderzoek naar de mogelijke nalatigheden van de arts los staan van zijn functioneren in Belgie.

Wordt hij in staat van beschuldiging gesteld, dan hangt dr. D. een gevangenisstraf van maximaal twee jaar boven het hoofd.

De arts, die door de kliniek gedurende het onderzoek naar zijn mogelijk blunders op non-actief is gesteld, onthoudt zich van ieder commentaar. De woordvoerder van polikliniek De Blaak, Paul Snelders, sprak dr. D. onlangs. „Hij leeft met de slachtoffers mee, maar kan niets doen. Het enige wat hij nu bij ons doet is voor het onderzoek gegevens uit zijn pc verzamelen.

De polikliniek en de Inspectie voor de Gezondheidszorg overwegen, hoewel dr. D. iedere betrokkenheid ontkent, alle patienten op te roepen die de afgelopen jaren door de betreffende vaatchirurg van hun spataderen zijn afgeholpen. „Het gaat dan alleen om mensen die met lasertherapie zijn behandeld, waarbij geleidedraden zijn toegepast. De screening is bedoeld om elk risico volledig uit te sluiten.’’
Zegsman Snelders van De Blaak zei gisteren niet te weten om hoeveel mannen en vrouwen het in totaal gaat.



Het OM, maar ook de Inspectie en de kliniek zelf zijn druk bezig met het onderzoek naar de missers. In alle vier de klinieken is de laserbehandeling gestaakt, zolang de resultaten van het onderzoek nog niet bekend zijn.

Wanneer deze beschikbaar komen is nog onduidelijk.

Recente artikelen