Kat veroorzaakt mogelijk eczeem

Baby’s die in aanraking komen met een kat hebben later meer kans op eczeem, mits ze drager zijn van een foutief filaggrine-gen. Dat blijkt uit onderzoek onder 892 Britse en Deense baby’s. Filaggrine zorgt voor bescherming van de buitenste laag van de huid. Wie zo’n foutief gen bezit en als baby in contact komt met een kat, verviervoudigt zijn kans om later eczeem te krijgen.

Het filaggrine-gen (FLG) kan leiden tot milde tot ernstige ichthyosis vulgaris. Zo meldde een internationaal onderzoeksteam na onderzoek bij vijftien families uit Ierland, Schotland en de VS met kenmerken van deze huidaandoening. FLG produceert het eiwit profilaggrine dat kan worden afgebroken tot filaggrine. Filaggrine zorgt voor bescherming van de buitenste laag van de huid. Personen die twee kopieën van het veranderde filaggrine-gen hebben, vertonen ernstigere kenmerken van ichthyosis vulgaris dan personen met één kopie van het veranderde gen. Daarnaast laat ander recent onderzoek zien dat mutaties in het filaggrine-gen ook verband houdt met het ontstaan van eczeem.

Recente artikelen