Praktijkondersteuner GGZ bij huisarts komt nog moeizaam van de grond

Array
Sinds 1 januari 2008 kunnen huisartsen een praktijkondersteuner-geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ) aantrekken. Deze ondersteunt de huisarts in zijn of haar praktijk bij geestelijke gezondheidszorgproblematiek.Tot nu toe verloopt de implementatie moeizaam, zoals een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland in een Nieuwsbrief POH-GGZ erkent.

Deels zou dit liggen aan late besluitvorming en zijn nog niet alle aspecten van de nieuwe functie goed uitgewerkt. Maar bovendien geven huisartsen aan dat de huidige regeling voor het aantrekken van een POH-GGZ niet aantrekkelijk is.
Een misverstand is, volgens Zorgverzekeraars Nederland, dat de praktijkondersteuner niet mag behandelen. “Net als voor de huisarts geldt voor de POH-GGZ dat hij op de goede momenten een ander moet inschakelen en als een poortwachter fungeert. Door extra menskracht en deskundigheid in te zetten in de huisartsenpraktijk in de vorm van zo’n POH-GGZ, hoop je dat patienten sneller de juiste zorg krijgen en dat meer patienten kunnen worden behandeld binnen de eerste lijn. Een goed achterland is dus nodig: goede samenwerking en afstemming met andere zorgaanbieders maar ook met het AMW. Veel problemen kunnen via andersoortige interventies (WMO, AMW) worden opgelost.”
Een ander probleem is dat de functie niet voldoende lijkt te zijn ingeschaald: “Als het inderdaad zo is dat het beschikbare geld voor salaris onvoldoende is om die ervaren mensen aan te trekken, dan moet je overwegen die component op te hogen.”
De beroepsvereniging van Sociaal Psychiatrische Verpleegkundigen (V&VN-SPV) en de beroepsvereniging van Maatschappelijk Werkers (NVMW) hebben onlangs een functieprofiel POH-GGZ opgesteld waarin kerntaken en werkprocessen van de POH-GGZ worden beschreven. Voor meer informatie:
www.pohggz.nl
Bron: Nieuwsbrief LVG juni 2008 www.lvg.org

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen