Het brein achter één van de best bezochte pro-ana sites

Omdat ik als initiatiefnemer van de actie stop-pro-ana benieuwd ben naar het verhaal achter de makers van pro-ana sites, heb ik half juni een interview afgenomen met de oprichter van 1 van de best bezochte pro-ana sites van Nederland. De site bestaat sinds maart 2007 en heeft zo’n 1000 hits per dag/ 40.000 hits per maand.

Kan je kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben een jongen van 18 jaar oud en woon in Belgie. Ik studeer bedrijfsbeheer en ga hierna informatica studeren. Ik heb zelf anorexia en ben ook pro-ana. Het is voor mij nog te vroeg om te genezen. Ik zie ook de mooie kanten nog van Ana. Als omstanders echt om mij zouden geven, hadden ze al lang kunnen ingrijpen. Ik heb ooit wel professionele hulp aangeboden gekregen, maar deze heb ik uit angst geweigerd.

Waarom heb je de site opgericht?
Ik maakte ervoor al sites als hobby, rondom onderwerpen die mij interesseerden. Op een gegeven moment ging het persoonlijk slechter met mij, wat uitliep in anorexia. Ik ben toen zelf op pro-ana sites terecht gekomen en voelde mij er thuis. Daarnaast was er mijns inziens ook nood aan goede Nederlandstalige pro-ana sites. 

Waarom heb je er niet voor gekozen een normale hulpsite op te zetten voor mensen met anorexia?
Op het vlak van anorexia is dat vrijwel onmogelijk. Daarbij was pro-ana in mijn ogen toen ook een manier van helpen.

Waarom is dat vrijwel onmogelijk? Het zou dan toch gewoon de site zijn die je nu hebt zonder de ongezonde plaatjes, tips en adviezen?
Van de Nederlandse hulpsites die ik ken is er geen enkele die mij direct aanspreekt: de chat is niet bereikbaar, de leden kunnen niet communiceren, het is niet gezellig ingericht of je moet gaan betalen. Zelfs professionele mensen kunnen zoiets niet maken.

Je zegt dat pro-ana in jouw ogen ook een manier van helpen was, kan je me dat uitleggen? (Als ik op de site kom en mensen via chat probeer te helpen van hun eetstoornis af te komen word ik binnen no-time geblokkeerd)
Omdat pro-ana niet alleen om afvallen draait, maar om zoveel meer. Mensen die daar komen begrijpen elkaar en steunen elkaar. Ze kunnen hun hart luchten over andere problemen en mensen voelen zich eindelijk begrepen, wat thuis vaak niet het geval is.

Op de site heb je allemaal foto's van extreem magere modellen, zoals Victoria Beckham, die erg ziek was en anorexia had. Kunnen meiden elkaar niet steunen zonder de aanwezigheid van de foto’s
Extreem? De hardcore staat er echt nog niet op hoor. Het blijft pro-ana, dus ja, dat onderwerp blijft. Dat heeft mij de kans gegeven om iets te bereiken en mij gelukkiger te voelen, dus mogen anderen dat toch ook? 

Maar sta je achter de tips en adviezen die op de site staan? Bijvoorbeeld de tips over hoe je het beste kan overgeven, laxeren of je ouders kan bedriegen.
Ja, want anders stonden ze er niet op. Ze zijn gewoon handig. Maar ik houd er ook bewust tips af omdat ik ze bijvoorbeeld te gevaarlijk vind.

Kunnen ze ook gevaarlijk zijn voor mensen met een aanleg voor een eetstoornis? (Meisjes die niet kunnen overgeven, kunnen het met behulp van jouw site leren)
Geen idee, maar als die aanleg er is zouden ze sowieso dat al ontwikkeld hebben, anorexia bestaat ook zonder pro-ana. Als iemand even nadenkt komt ie echt wel op een heel groot deel van de tips. En als je gebruik maakt van de tips, kies je er zelf voor.

Ik weet niet of je altijd kan spreken van bewust kiezen; Sommige meisjes zijn al ziek/ labiel, worden ernstig gepest of zijn nog zeer jong. Zou een gezond mens ooit kiezen voor deze tips?
Nee, dus wij zijn het ook niet die aanzetten tot.

In de zogenaamde brieven van Ana staat vaak dat je slecht bent als je te veel hebt gegeten of ietwat dikker bent. Vind jij dun zijn belangrijker dan gezond zijn?Momenteel wil ik graag dun zijn. Ik weet dat niet alles even gezond is wat ik doe, maar ik let wel op dat ik er niet TE ver in ga. En ik kan er enkel van uit gaan dat de leden mij daar in volgen. Er zullen misschien wel wat mensen zijn die hierin te ver gaan, maar haal de site ervan weg en dan doen ze dat nog.

Denk je niet dat het door de site wel makkelijker wordt om te ver te gaan? Alle tips zijn voorhanden en via de chat kan je elkaar motiveren niet te eten en elkaars gewichten vergelijken.
Ja dat is dan eigen verantwoordelijkheid, we letten nu al op de leden, we letten op de ouderdom ervan, we letten erop dat we niet de extreme tips plaatsen en niet de extreme foto's. Chatten kan je inderdaad wel doen zonder je leeftijd te hoeven melden.

Uit onderzoek blijkt dat meiden met anorexia die deze sites bezoeken drie maal zo snel in het ziekenhuis terechtkomen als meiden die de sites niet bezoeken.
Dat wist ik niet nee. Nou ja, misschien heb ik het ooit ergens gelezen, maar ik ben geen wandelende database. Bovendien, als ze drie keer eerder in het ziekenhuis belanden, worden ze dus drie keer eerder geholpen. Dat is positief toch?

Daarnaast is aangetoond dat het bezoeken van pro-ana sites de behandeling van een eetstoornis ernstig in de weg staat. Ben je op de hoogte van de negatieve effecten van de sites?
Dat over die behandeling wist ik wel. Maar dat toont denk ik alleen maar aan dat die mensen niet klaar zijn om geholpen te worden. 

Ben je nooit bang dat jouw site wellicht een gevaar voor bepaalde mensen kan zijn? Nee.

Maar wat is jouw doel van de site: heb je liever dat ze genezen of dat ze pro-ana zijn?
Wanneer iemand zich er niet goed bij voelt, heb ik liever dat hij of zij geen pro-ana is. Mensen die er niet achter staan moeten het zeker niet worden van mij. Mij is het te doen om mensen een plek te geven waar ze terecht kunnen. Mensen die zich er niet goed bij voelen zie ik liever genezen. Het gaat om waar die persoon zich het beste bij voelt.

Maar denk je dan dat pro-ana zijn en gelukkig zijn samen kunnen gaan?
Als iemand volkomen tevreden was over zichzelf was hij/zij geen pro-ana, want dan was het niet nodig om aan jezelf te `werken`. Mensen die pro-ana zijn willen dit juist wel. Ik hoop daarbij dat ze hiermee ook op tijd kunnen stoppen.

Voor meer informatie klik hier

9 thoughts on "Het brein achter één van de best bezochte pro-ana sites"

 1. Mooi interview Scarlet 😛 !!

  Liefs xx

 2. Redactie Medicalfacts/JB

  Hoi Scarlet,

  Leuk om hier wat meer over te lezen.

 3. Het ligt vrij simpel. Als bekend is bij deze redactie wie de figuur is in realiteit achter zo’n site, dan is er sprake van medeplichtigheid aan het niet melden van daders die inderdaad de gezondheid schaden van vele kennellijk jeugdigen ook.
  En ik zou justitie willen adviseren, bij deze onmiddellijk te onderzoeken, of hier sprake van is.
  Vervolg ze maar, en of het nu hier is in dit verhaal, of anderszinds.
  Het pure gel.l wat dit soort ook al omdat vaak sprake is van geheel andere stoornissen erbij (bij een eetstoornis) en het vermijdingsgedrag en het liegen, bedriegen, verdraaien van realiteit en noem maar op tentoon spreiden, is waanzinnig gedrag, wan anderen kan aanzetten tot inderdaad hetzelfde soort van waanzin.
  Aanpakken overheid. In -belang van het kind- en welzijn van vele anderen,
  zowel mensen die dan die stoornissen hebben, en andere erbij, als omstanders die zeker schade ondervinden meest immateriële ook over jaren.

 4. Wel kijk, zo’n sites zijn absoluut niet verboden momenteel. Dus je kunt er eigenlijk niet veel tegen ondernemen hoor. En eigenlijk heb je er totaal niets aan om 1 site gaan te vervolgen terwijl er zovele zijn. Daarbij zouden dan ook de medewerkers van punt.nl en zovele andere grote sites moeten vervolgt worden als je medicalfacts medeplichtig vindt, want die hebben ook de gegevens van de mensen die erop komen. Dit om maar aan te tonen dat het eigenlijk geen steek houd.
  Er komt ook bij dat er buiten de 2 eerste zinnen niet echt andere info te vinden is, er staat zelfs geen afkorting van een naam in het verslag, waardoor het nog sterk te betwijfelen valt of ze wel meer info weten.
  Grtjs

 5. Redactie Medicalfacts/JB

  @ Zappy,
  Je krijgt een eerste waarschuwing wegens tenenkromend Nederlands. De volgende reactie met zoveel fouten wordt verwijderd. Ten tweede, wordt de naam niet vermeld omdat we hier geen recht toe hebben.

  @ Koppenol
  Scarlet is goed bezig met haar strijd. Als justitie haar om namen vraagt zal daar zeker gehoor aan worden gegeven. Om medeplichtigheid bij medicalfacts neer te leggen is wat kort door de bocht. Wij stellen het juist aan de kaak waar andere media het vaak laat afweten. We zijn het met je eens dat pro-ana bewegingen een groot probleem zijn en daar zetten wij ons voor in

  Met groet
  Janine

 6. @ Zappy, wellicht kan je beter vertellen dat jij de geinterviewde bent en beheerder/ oprichter van de pro-ana site waar dit interview over gaat.
  Groet,
  Scarlet

 7. Redactie Medicalfacts/JB

  @ zappy,
  Ik ben benieuwd wat je drijft. Hoe kan je het naar jezelf verantwoorden om jonge meiden zo’n ernorm risico te laten nemen met hun gezondheid. Met je site ontwricht je hele gezinnen! Wat voor een mens ben je al je pubers zegt dat ze maar tegen hun ouders moeten liegen. Dat zijn de enige mensen die echt van ze houden. Walgelijk gewoon! Maar wat schiet jij daar nu mee op?
  En hoe verkoop je het aan jezelf dat je meiden het risico laat nemen om aan je tips te overlijden? Als ik het interview van Scarlet nog een keertje lees en dan ineens aan jou denk. Wordt ik enorm kwaad. Maar we houden het netjes hier.
  Wij houden je naam vooralsnog geheim maar op het moment dat de overheid van Nederland of België naar je gegevens vraagt zullen we deze dus wel overleggen. Maar we gaan hier wel actief mee aan de slag.

  @ Koppenol
  Wat ons betreft mag je deze zaak zelf aankaarten bij justitie. Voor andere zaken

  @Scarlet
  Goed werk meid, wij willen graag de url van de site van je ontvangen. Zodat we de host ook kunnen inlichten.

 8. Nou beste, ik heb al het een en ander aangekaart, wat jaren hiervoor.
  Weet u. Wat voor getennis ik toen zag gebeuren en met welke gevolgen hou je niet voor mogelijk.
  Als hier in Nederland de hoop str..t bekend is, en welzeker fouten door instanties ook houden ze het liefst dat deksel op die pot natuurlijk.
  Vandaar ook dat ik zolang ik weet dat duizenden kinderen door een verkeerd familierecht zelfs een stoornis (kunnen) krijgen zoals bijvoorbeeld anorexia en zelfs borderlinesyndroom door oudervervreemding (gewoonweg crimineel naar de eigen vaders meest toe),
  en hulpverleners geen haarbreed in de weg wordt en werd gelegd om hun mond maar te houden over kenmerken van letterlijk gestoorden die dan alles als kenmerk aan mekaar mogen en kunnen liegen in valse verklaringen zelfs bij de politie,
  zolang zal ik in de media hier aandacht voor proberen te vragen.
  Aangezien aan prachtige standaardbriefjes vol -begrip- zelfs van een Insp. Gezondheid, c.q. Jeugdzorg of wat dan ook zeer weinig heb. En een kind al helemaal niet. Als die zondere rechten kan gezet worden op valse gronden.
  Heel verhaal, doch probeer maar eens te bedenken welke hulpverleners dan allemaal verzwijgen en verzwegen hebben in realiteit te lande.
  Dan is de overheid pas goed bezig. Eerder niet.

 9. Ik denk dat ik weet over welke site dit gaat.. Zoja, dan ben ik daar een tijd geleden vaak opgeweest.

  Ik zocht inderdaad ergens hulp en begrip en dacht dit hier te vinden. Mede hierdoor ben ik meer bezig geweest met mijn gewicht en eten.
  Nu ben ik in behandeling voor mijn eetstoornis en daar vind ik wél de juist hulp en begrip. 🙂
  Ik hoop dat degene die nu nog naar de site gaan daar ook achter zullen komen.

  Liefs

Comments are closed.

Recente artikelen