Anti-epileptica en suïcidaliteit

Array

Het gebruik van anti-epileptica kan een gering verhoogd risico op suïcidaal gedrag en suïcidale gedachten geven. Dit concludeert het Europese wetenschappelijke comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik (CHMP), waarin het CBG is vertegenwoordigd, op basis van een beoordeling van gegevens uit klinische onderzoeken, meldingen van bijwerkingen en literatuur. Hierbij waren de volgende stoffen betrokken: carbamazepine,  felbamate, gabapentine, lamotrigine, leveliracetam, natriumvalproaat, oxcarbamazepine, pregabelin, tiagabine, topiramaat, vagabatrin en zonisamide.

Anti-epileptica zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van epilepsie. Sommige anti-epileptica worden ook gebruik om andere aandoeningen te behandelen, zoals schizofrenie en bipolaire stoornis (ernstige geestesziektes), angst en ernstige pijn door beschadiging van zenuwen.

Op basis van de beschikbare gegevens is het niet mogelijk om te zeggen of het verhoogde risico op suïcidaal gedrag en suïcidale gedachten door de verschillende anti-epileptica even groot is. Daarnaast is niet bekend waardoor anti-epileptica het risico op suïcidaal gedrag en suïcidale gedachten zouden kunnen verhogen. Daardoor is het niet mogelijk om aan te geven bij welke middelen er geen verhoogd risico bestaat en wordt de productinformatie van alle anti-epileptica aangepast.

Patiënten die anti-epileptica gebruiken moeten hier niet mee stoppen op basis van de nieuwe informatie. Patiënten die zich zorgen maken over het gebruik van anti-epileptica of waarbij zich gedachten over zelfbeschadiging of zelfdoding ontwikkelen wordt aangeraden contact op te nemen met hun arts.  

De FDA heeft ook een onderzoek ingesteld naar het risico van suïcidaal gedrag en suïcidale gedachten bij het gebruik van anti-epileptica. De uitkomst van dit onderzoek komt overeen met de uitkomst van het Europese onderzoek. Voor meer informatie over het onderzoek van de FDA verwijzen wij u naar www.fda.gov/ohrms/dockets/ac/08/briefing/2008-4372b1-01-FDA.pdf

Zie voor meer informatie www.hma.eu/25.html

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen