Olympische Spelen in China: aanslag op de longen

Array

Astma Fonds bezorgd over onze atleten.
De aanstaande vrijdag in Peking startende 29e Olympische Zomerspelen lijken voor honderden atleten uit te lopen op een krachtmeting met hun luchtwegen. Velen blijken in meer of mindere mate astmatisch of kampen met ademhalingsklachten door bronchitis of allergieen.
Ook sommige Nederlandse topsporters hebben astma, zoals meerkampster Jolanda Keizer, hockeyster Sofie Polkamp en zwemster Marleen Veldhuis. De verwachting van hun medische begeleiders is evenwel dat zij ondanks de aanhoudende luchtvervuiling toch goed zullen presteren, „omdat zij een optimale behandeling krijgen voor hun astma”.
De Rotterdamse longarts dr. S.E. Overbeek van het Erasmus Medisch Centrum en het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag is nauw betrokken bij het Nederlandse olympisch team. Zij onderzocht in de afgelopen jaren een groot deel van de ploegleden en nam hen een longfunctietest af. Kort na aankomst van de Nederlanders in Peking ontving zij al signalen over de luchtkwaliteit ter plaatse. „Ik kreeg mailtjes dat het inderdaad niet al te best gesteld is met de smogtoestand daar. Ze hadden de eerste dagen last van hoesten, sputum en prikkelende ogen. Maar met het gebruik van de medicatie die zij krijgen voorgeschreven, is hun conditie als die van een volledig gezonde atleet en zullen zij na enige dagen in China volledig geacclimatiseerd zijn.”
Volgens het Astma Fonds wijst internationaal onderzoek tijdens de Olympische Spelen van de afgelopen 20 jaar uit dat topsport tot astma kan leiden. „Het speelt vooral bij duursporten zoals hardlopen, wielrennen en zwemmen.” Dat blijkt uit longmetingen bij deelnemende sporters tijdens Zomer- en Winterspelen, uitgevoerd door een samenwerkingsverband van overwegend Europese long- en allergiedeskundigen. Hun bevindingen verschenen eerder dit jaar in het medische tijdschrift Allergy 2008.
De ondanks drastisch ingrijpen van de overheid nog immer slechte luchtsituatie in de Chinese hoofdstad leidde het afgelopen weekeinde tot zorgwekkende uitlatingen van een vooraanstaande Australische milieukundige. Professor Peter Dingle, vaak geciteerd hoogleraar aan de Murdoch Universiteit in Perth, waarschuwde zelfs voor sterfgevallen tijdens de Spelen. Hij noemde de kans „reeel” dat er atleten zullen overlijden aan de gevolgen van astma.
Dingle reageerde na de bekendmaking door de arts van het Australische olympische team, dr. Peter Baquie, dat 20 procent van ’zijn’ atleten astmatische problemen kent. De combinatie van topsporters die tot het uiterste gaan en smog kan volgens hem tot fatale astmagevolgen leiden. De teamdokter suste Dingles woorden onmiddellijk en zei dat de smog géén gevaar inhoudt voor de gezondheid van de atleten. „De luchtkwaliteit in Peking geeft geen reden tot bezorgdheid, want door ons uitgebreide onderzoek kunnen we nu elke atleet apart opvolgen”, stelde Baquie. „Mensen waarvan we niet wisten dat ze aan astma leden, kunnen we nu daarvoor behandelen.”
De Chinese smog was overigens aanleiding voor de vermaarde Ethiopische langeafstandsloper Haile Gebrselassie om af te zeggen voor de marathon. Hij loopt wel de 10 kilometer.
Uit de publicatie van het eerder genoemde Europese onderzoek blijkt onder meer dat luchtwegproblemen verhoudingsgewijs nadrukkelijker een probleem vormen bij topsporters. Longarts Shelley Overbeek: „Zij worden tijdens trainingen en wedstrijden ook steeds zwaarder belast dan voorheen. Bovendien spelen factoren als ozon, fijnstof en pollen een rol.” De omgeving waarin sommige topsporters hun prestatie moeten leveren maakt het allemaal nog erger. Zwemmers hebben last van chloraminen, schaatsers van koude, ijle, droge lucht en wielrenners van verontreinigde lucht. Dat maakt de longen nog kwetsbaarder. „En vergeet de overdekte schaatshallen niet”, stelt Overbeek. ,,Die hebben het aantal longproblemen alleen maar verergerd. Hoe dat kan? Omdat die hallen worden gekoeld met stoffen als kooldioxide, wat irriterend kan werken op de longen.”
Een hardloper haalt volgens het Astma Fonds 30 keer per minuut adem: „Dat is twee keer zo veel als normaal. De longen moeten daar hard voor werken. Doordat zij veel vaker ademhalen, koelen hun longen af en verliezen zij vocht; hun luchtwegen drogen letterlijk uit bij grote inspanning.
De cellen van het longslijmvlies raken beschadigd en gaan ontstekingscellen produceren. Een regelrechte aanslag, met astma als gevolg.”
Volgens Overbeek herkennen veel topsporters hun klachten vaak niet als astma. „Ze denken dat het normaal is om kortademig te worden als ze tot het uiterste gaan. De piepende longen van de wielrenner, de hoestende zwemmer zodra die het zwembad binnengaat. Omdat ze die klachten niet onderkennen, blijft behandeling uit. Terwijl een goede behandeling hun sportprestaties waarschijnlijk aanmerkelijk zou kunnen verbeteren.”

Volgens prof. dr. Harm Kuipers, hoogleraar bewegingswetenschappen te Maastricht, zal niet zozeer de smog als wel de hoge temperatuur haar tol eisen onder de atleten.


Bron: Telegraaf.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen