Dreigend tekort aan bloeddonoren

Er dreigt een tekort aan bloeddonoren. Dat zegt Sanquin, de koepelorganisatie van bloedbanken.Op dit moment geven 400.000 Nederlanders bloed en dat is een kritische grens. Er zijn 400.000 donoren nodig om altijd voldoende voorraad te hebben. De bloedbanken vragen de donoren nu om zelf te werven onder familie en vrienden.

Volgens Sanquin zal de kritische grens de komende jaren omhoog schuiven, omdat er door de vergrijzing meer bloed nodig is.

Sanquin denkt dat er jaarlijks ongeveer 40.000 nieuwe donoren nodig zijn om het dreigende tekort op te vangen.Bloedbanken in onder meer Hilversum, Haarlem en Assen riepen de afgelopen weken mensen op om bloed te doneren. Maar Sanquin zegt dat de levering tot nu toe nooit in gevaar is geweest.

Bron: Sanquin & ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Dreigend tekort aan bloeddonoren"

 1.  
  De kwaliteit en veiligheid van bloed en plasma producten is goed geregeld bij Sanquin, maar het donorschap dreigt ondermijnd te worden. De topsalarissen, gebrek aan transparantie en het ontbreken van een door de donoren gekozen structuur voor medezeggenschap zorgen voor veel onvrede. Opvallend veel donoren stopten nadat de topsalarissen bekend werden, maar Sanquin doet of haar neus bloedt.   
  De Landelijke Vereniging van Bloed- en plasmadonoren (LVB) vindt het hoog tijd dat de donoren hun stem kunnen laten horen via zelfgekozen donorverenigingen. Sanquin Bloedbank wil daar op dit moment niet aan meewerken.
   
  We krijgen weer berichten dat veel donoren overwegen tijdelijk of definitief te stoppen met doneren. Dit vanwege de hoge salarissen (De Telegraaf, juli 2008: ‘Graaibloed’) en geringe transparantie over de hoge verdiensten met plasma-technologie van Sanquin (De Volkskrant, dec 2008: ‘Donorbloed verrijkt bedrijf VS’).
  De LVB heeft altijd op diverse manieren opgeroepen toch vooral door te gaan met doneren en te vertrouwen op een positieve uitkomst. Als immers veel donoren lid worden van de LVB dan zal dat geluid krachtig doorklinken.
   
  Uitgangspunt van de LVB is dat donoren (mede)zeggenschap moeten kunnen hebben over alles wat er met hun bloed en plasma gebeurt. De medemenselijkheid van donoren mag niet door derden worden misbruikt om er flink geld mee te verdienen. Bloed en plasmaproducten moeten voor iedereen die het nodig heeft beschikbaar zijn.
                                                                                                                            
  Mede dankzij druk van de LVB kunnen donoren nu reiskosten vergoed krijgen en vormt het geen beletsel meer om bloed of plasma af te staan en lijkt minister Klink de topsalarissen van nieuwe leden van de Raad van Bestuur van Sanquin te gaan beperken.
  Er komt in de Tweede Kamer een Hoorzitting over Sanquin Bloedvoorziening, mede dankzij lobby van de LVB bij de politiek en aanhoudende mediaberichten.  
   
  U kunt gratis lid worden van de LVB via de website: http://www.lvbdonoren.nl

Comments are closed.

Recente artikelen