Kunstmatige inseminatie niet altijd effectief”

Array

De twee meest gebruikte methoden als een stel geen kinderen kan verwekken, het medicijn clomifeencitraat en kunstmatige inseminatie, zijn niet effectief. Dat zijn de bevindingen van de universiteit in het Schotse Aberdeen.

Die heeft een onderzoek verricht onder 580 koppels die het niet lukte kinderen te krijgen, hoewel daar medisch gezien geen verklaring voor was. De stellen werden tijdens het onderzoek, dat liep van 2001 tot 2005, onderverdeeld in drie nagenoeg even grote groepen. De eerste groep kreeg geen medische behandeling, maar slechts begeleiding waarin de noodzaak tot regelmatige geslachtsgemeenschap werd benadrukt. De tweede groep kreeg het veelgebruikte vruchtbaarheidsmedicijn clomifeencitraat voorgeschreven. De derde groep ten slotte werd geïnsemineerd, dat wil zeggen dat de vrouw het zaad van de man in de baarmoeder kreeg ingespoten.

Bij de eerste groep werden na verloop van tijd 32 baby’s geboren, bij de tweede 26 en bij de derde 43. Hoewel deze uitkomst op het eerste gezicht wijst op een groter succes bij inseminatie, zijn de verschillen binnen de steekproef statistisch gezien niet groot genoeg om ook iets te kunnen zeggen over de gehele populatie.

Allan Pacey van de Britse vruchtbaarheidsdienst, die overigens niet bij het onderzoek betrokken was, noemt de resultaten van het onderzoek niet in de lijn der verwachting. Volgens hem kan kunstmatige inseminatie in sommige gevallen wel een uitkomst bieden: als er donorsperma wordt gebruikt, de man in een rolstoel zit of de vrouw een probleem heeft met de baarmoederhals.

Het onderzoek kan leiden tot een andere blik op de huidige behandelmethoden bij medisch onverklaarbare onvruchtbaarheid. De genoemde methoden zijn namelijk zeer kostbaar en clomifeencitraat heeft ook nare bijwerkingen als misselijkheid, hoofdpijn en opvliegers. De vijf medische centra in Schotland waar het onderzoek werd uitgevoerd, zijn inmiddels gestopt met deze behandelingen bij koppels bij wie geen medische oorzaak voor hun kinderloosheid werd gevonden.

Bron: Reformatorisch dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen