Financieel topjaar voor de academische ziekenhuizen

4
172

De acht academische ziekenhuizen in Nederland hebben vorig jaar goede resultaten geboekt. In 2007 steeg de gezamenlijke omzet tot een bedrag van ruim 5,1 miljard euro, een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Bij elkaar maakten de academische ziekenhuizen een nettowinst van 91 miljoen euro, bijna een verdubbeling vergeleken met het jaar ervoor. Bij een gezamenlijk eigen vermogen van ruim 650 miljoen euro betekent dat een rendement op eigen vermogen van 14%, zo blijkt uit de jaarlijkse berekeningen door de internetdatabank Zorgsectorinfo.nl.

De omzet steeg over de hele linie, met toenames uiteenlopend van 5 tot maar liefst 21 procent. Met uitzondering van het LUMC in Leiden, dat in 2007 in de rode cijfers terecht is gekomen, werden overal behoorlijke winsten gemaakt. Het AMC in Amsterdam en het UMC Sint Radboud in Nijmegen (allebei ruim 3,5 miljoen winst), herstelden zich van een verliessituatie in 2006. Bij beide ziekenhuizen liep de personeelsbezetting dan ook licht terug, bij het AMC het sterkst met ruim 70 FTE (voltijdseenheden).
De winst van het UMC in Utrecht liep terug van 25,6 miljoen euro in het topjaar 2006, tot 6,0 miljoen in 2007. Nog steeds is dat een behoorlijk rendement van bijna 4 procent. De personeelsbezetting steeg met 138 voltijdseenheden.

Uitschieters

Absolute uitschieter was het VU Medisch Centrum in Amsterdam. De winst ging hier omhoog van ruim 5 miljoen euro in 2006, tot ruim 41 miljoen in 2007. Dat betekent een rendement van ruim 58% op het eigen vermogen. Dit ondanks het feit dat de personeelsbezetting met 3 procent toenam, tot bijna 5100 FTE in het afgelopen jaar. Op de tweede plaats van de lijst met uitschieters, volgt het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hier werd de winst ruim verdubbeld tot 26 miljoen euro in 2007. Ook hier steeg de personeelsbezetting licht.

Het UMCG in Groningen zag de omzet met 21 procent flink stijgen. Dit vertaalde zich echter niet in een substantiele stijging van de nettowinst. Zorgsectorinfo.nl is een internetdatabank met profielgegevens van
zorginstellingen in Nederland. De databank is een initiatief van MISA Management Information Services Amstelveen B.V. De databank bevat gegevens van ziekenhuizen over de afgelopen drie jaren.
Voor meer informatie: http://www.zorgsectorinfo.nl

Vorig artikelHospidis.nl richt zich op veiligheid medische hulpverlener
Volgend artikelNachtmerries
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.