Personeelstekort ziekenhuizen beperkt

Array
Ziekenhuizen hebben minder last van de krapte op de arbeidsmarkt dan wordt gesuggereerd. ‘Het is zelfs de vraag of de vergrijzing in de toekomst leidt tot grote personeelstekorten, omdat de productiviteit in ziekenhuizen toeneemt en de ligduur afneemt.’
Dit zegt de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen in reactie op de berichten afgelopen weekeinde dat duizenden verpleegkundigen ontslag nemen en zich vervolgens voor meer geld laten inhuren door een extern bureau.

Volgens de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V & VN), die dit nieuws naar buiten bracht, duidt deze trend op een toename van het steeds voorspelde tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden.


Dit zegt de NVZ Vereniging van Ziekenhuizen in reactie op de berichten afgelopen weekeinde dat duizenden verpleegkundigen ontslag nemen en zich vervolgens voor meer geld laten inhuren door een extern bureau. Volgens de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V & VN), die dit nieuws naar buiten bracht, duidt deze trend op een toename van het steeds voorspelde tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden.

De NVZ erkent dat er tekorten zijn. ‘Met name voor gespecialiseerde verpleegkundigen zoals voor de operatiekamer en de intensive care. Maar van echte krapte is nog geen sprake’, aldus woordvoerder Sjoerd Beumer.

Volgens het economisch bureau van ING zijn echter wel ingrijpende maatregelen nodig om de toenemende personeelsvraag te beteugelen. Bij ongewijzigd beleid zou een op de zes schoolverlaters voor de zorg moeten kiezen om aan de vraag tegemoet te komen. ‘Dit lijkt niet erg realistisch, gezien de afnemende belangstelling voor de opleidingen’, zegt onderzoeker Nanouk Leeflang. ‘Zelfs niet als wordt geïnvesteerd in betere arbeidsvoorwaarden en een beter imago van de zorg.’

Volgens ING moet de zorg efficienter worden georganiseerd zodat er minder mensen nodig zijn. ‘Vooral in de verpleeg- en verzorgingshuizen valt hier nog veel te winnen’, aldus Leeflang.

De grootste vakbond in de zorg, AbvaKabo, zegt dat ‘organisaties zonder twijfel efficienter kunnen werken’ maar dat kan nooit het antwoord zijn op het arbeidsmarktvraagstuk. Wel onderschrijft bestuurder Pim de Jong dat ziekenhuizen ‘boven aan de piramide staan’. Ze hebben het makkelijker dan verzorgingsinstellingen.

Volgens de AbvaKabo hebben die instellingen meer last van het slechte imago van werken in de zorg – slechte betaling en een overmaat aan regels en protocollen – en de gevolgen van marktwerking, zoals vorig jaar zichtbaar werden in de thuiszorg.

Bron: Trouw


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen