IJsselmeerziekenhuizen organiseert 1e laparoscopietraining voor tropenartsen in opleiding

Array

IJsselmeerziekenhuizen leidt sinds vele jaren basisartsen op tot tropenarts. De artsen werken twee jaar in het ziekenhuis. Het aanleren van operatieve vaardigheden vormt een belangrijk onderdeel van de opleiding. De tropenartsen in opleiding voeren onder meer liesbreuk-, spatader- en darmoperaties uit, naast gynaecologische ingrepen als keizersneden, baarmoederverwijdering en eierstokoperaties.

Door recente ontwikkelingen in de chirurgie worden veel operaties door middel van een kijkoperatie uitgevoerd. De kijkoperatie vereist een aparte techniek die niet in het basispakket van de tropenarts onderwezen wordt. Om de tropenartsen toch voldoende operatie-ervaring mee te geven tijdens hun opleiding, organiseerde IJsselmeerziekenhuizen samen met de firma Covidien voor hen een laparoscopietraining. Laparoscopie is een kijkoperatie in de buikholte. De tropenartsen kregen theoretisch onderwijs over laparoscopie en oefenden de oog-handcoördinatie eerst met een simulatiebox en vervolgens in de praktijk, onder leiding van Rik Gilberts (chirurg IJsselmeerziekenhuizen) en Cees de Boer (gynaecoloog IJsselmeerziekenhuizen).

Ellen Nelissen, tropenarts in opleiding: ‘De laparoscopietraining was een interessante en leerzame ervaring waar we tijdens onze loopbaan nog vaak profijt van zullen hebben. Het is bijzonder dat enthousiaste specialisten van IJsselmeerziekenhuizen deze training buiten de reguliere opleiding om voor ons mogelijk gemaakt hebben.’

De kans dat de artsen na hun opleiding ook in de tropen met geavanceerd laparoscopisch instrumentarium kunnen opereren is erg klein. Maar artsen die de techniek van de kijkoperatie beheersen, hebben een stapje voor bij reguliere operaties.
Bron:www.ijsselmeerziekenhuizen.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "IJsselmeerziekenhuizen organiseert 1e laparoscopietraining voor tropenartsen in opleiding"

  1. Een droeve mededeling:
    Rik Gilberts is geheel onverwachts overleden op 8 september 2008.
    Tijdens het sporten kreeg hij een hartstilstand. Reanimatie op zijn eigen afdeling spoedeisende hulp mocht niet baten, hij stierf temidden van zijn eigen collega’s. Hij laat een vrouw en zoontje achter.

  2. Chinta M.L.Koster

    Aan alle dierbaren die Rik Gilberts moeten missen,

    Jeetje wat een schok, zo’n aardige, en kundige vent.
    Hij heeft een boosaardige tumor in 2003 uit mijn borst weten te verwijderen.
    Een dag later stond ik weer buiten op de stoep!
    Alle nacontroles waren even plezierig, al zag hij er vaak doodmoe uit.
    “s morgens om 10 uur zei hij al bij binnenkomst goedenavond…etc..
    Jammer van dit leven, vreselijk voor zijn vrouw en zoontje..

Comments are closed.

Recente artikelen