Nieuwe behandelmethode bij hevige menstruatieklachten in het Franciscus ziekenhuis

Array

Maar liefst een op de vijf vrouwen heeft hevig en langdurig bloedverlies tijdens de menstruatie, in vaktaal ‘menorrhagie’ genoemd. Tot voor kort werd er vooral behandeld met hormoontherapie of ingrijpende operaties. Een bijzondere doorbraak is gevonden in een nieuwe, vrouwvriendelijke behandelmethode. Het Franciscus ziekenhuis is een koploper in de toepassing van deze methode.

Richard Pal, gynaecoloog in het Franciscus Ziekenhuis: “Overmatig bloedverlies beperkt veel vrouwen in hun dagelijks functioneren en kan tot sociale beperkingen en ziekteverzuim leiden. Bij bijna 40% van deze vrouwen komt bloedarmoede voor met de daarbij behorende klachten als moeheid en duizeligheid. Menorrhagie is in veel opzichten een belastende aandoening waarvoor behandeling goed mogelijk is.”

Medicijnen of ingrijpende operatie
In eerste instantie behandelt de huisarts de klachten met medicijnen, bijvoorbeeld de pil of een hormoonhoudend spiraaltje. Het nadeel hiervan is dat vrouwen dit langdurig moeten gebruiken en dat er bijwerkingen kunnen optreden.
Als medicijnen niet helpen verwijst de huisarts door naar de gynaecoloog. Vindt deze geen specifieke oorzaak voor het bloedverlies, dan moest tot voor kort de baarmoeder worden verwijderd. Een ingrijpende operatie, die een lange herstelperiode vraagt en klachten op langere termijn kan veroorzaken.

Nieuwe methode minder belastend

Richard: “Het Franciscus Ziekenhuis biedt tegenwoordig een alternatief voor deze behandeling, de Novasure-endometriumdestructie. Dit is een vrouwvriendelijke ingreep die heel gericht het baarmoederslijmvlies verwijdert en vrijwel altijd de klachten wegneemt. Bijzonder is het precieze karakter van de behandeling: er wordt gewerkt met een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid energie die wordt opgewekt door geluidsgolven.

De ingreep vindt plaats op de operatiekamer en duurt meestal nog geen 10 minuten. Patienten kunnen dezelfde dag nog naar huis. Bovendien is de herstelperiode kort.
De behandeling is niet geschikt voor vrouwen die nog een kinderwens hebben. Van de 70 vrouwen die bij ons behandeld zijn, heeft 60% helemaal geen bloedverlies meer gehad na de ingreep en is 90% van de behandelde vrouwen tevreden met het resultaat.”

Bron:Franciscus ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen