Toch weer Q-koorts in Brabant: geen gevaar voor volksgezondheid

Array

Op vier schapen- en geitenbedrijven in de regio is het Q-koortsvirus aangetroffen. Dat heeft de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) desgevraagd meegedeeld.


Eerder al werd de ziektekiem gevonden op een geitenbedrijf bij Helmond-Noord en kinderboerderij De Veldhoeve. Bij de laatste overigens in zeer lichte mate. Waar de bewuste bedrijven precies liggen, wil een woordvoerder van de VWA niet zeggen. Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens hem niet, zolang de boeren zich aan de voorschriften houden. Ze mogen vijftig dagen geen mest uitrijden. Bovendien moeten ze bezoekers uit hun stallen weren en zelf strenge hygienische regels in acht nemen.

Het ministerie van Landbouw laat onderzoeken of geiten kunnen en moeten worden gevaccineerd tegen Q-koorts. Dat is de uitkomst van donderdag gehouden overleg op het ministerie over de grote uitbraak van de ‘geitengriep’ in met name Noord-Brabant.


Onderzoek naar vaccinatie geiten tegen Q-koorts

Het onderzoek moet uitwijzen of er effectieve en veilige vaccins zijn tegen Q-koorts. De ziekte wordt verspreid door schapen en geiten en kan ook overslaan op mensen, maar kan niet van mens op mens worden overgedragen. In het oosten van Noord-Brabant en het zuiden van Gelderland hebben zich inmiddels 686 mensen gemeld met de ziekte, die in principe niet gevaarlijk is.

Een andere uitkomst van het overleg is dat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de komende twee weken alle geitenbedrijven in Noord-Brabant gaat bezoeken om te kijken of zij de hygieneadviezen naleven die overdracht van de ziekte moeten voorkomen. Ook mensen die bij wijze van hobby geiten houden, krijgen informatie over de hygieneadviezen.


Aan het overleg namen behalve ambtenaren van Landbouw en Volksgezondheid vertegenwoordigers deel van onder meer de GGD Nederland, de VWA, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bestuurders uit de getroffen regio. Nederlandse geiten moeten snel worden gevaccineerd om de Q-koortsexplosie bij mensen te stoppen, zo stellen Nederlandse en Franse geitendeskundigen. De Nederlandse overheid praat volgende week met het Franse vaccinbedrijf Ceva over leveringsmogelijkheden.


Het RIVM concludeerde onlangs dat de uitbraak van Q-koorts in Noord-Brabant uniek is in de wereld. Nergens anders kregen zo veel mensen in zo’n dichtbevolkt gebied de ‘geitengriep’.


Aanleiding tot het onderzoek is niet alleen de acute uitbraak van Q-koorts, waarbij in de regio Helmond ruim 75 mensen flink ziek werden. De Voedsel en Waren Autoriteit rukt uit zodra een bedrijf constateert er meer dan vijf procent vroeggeboorten of miskramen bij de schapen of geiten voorkomt. Dat belangrijke signaal moeten ze sinds kort verplicht afgeven. Vocht en andere stoffen die bij de geboorte vrijkomen, zijn zeer besmettelijk als er Q-koorts in het spel is. Mensen kunnen het virus niet op elkaar overbrengen.

Om meer inzicht te krijgen in dit voor Nederland nog zeldzame ziektebeeld, houdt de Voedsel en Waren Autoriteit momenteel een enquête onder veertig bedrijven rond Herpen. Daar zijn eveneens veel gevallen van Q-koorts opgedoken. De vragen gaan vooral over hygiene en mest.


Er zijn dit jaar tot nu toe 808 meldingen geweest van mensen die besmet zijn geraakt met Q-koorts, blijkt uit een telling deze week van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM). De explosie, de grootste ter wereld, is niet uitgedoofd. Wekelijks komen er tientallen nieuwe ziektemeldingen bij, zegt het RIVM. Elders in het land nauwelijks. Q-koorts begint met griepachtige klachten, maar kan uitlopen op een zware longontsteking. Vooral ouderen, zieken, zwangeren en hartpatienten lopen risico.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen