Efsa: gezondheidsclaims van zuivel niet bewezen

Array

De consumptie van drie porties zuivel per dag hoeft niet bij te dragen aan een gezond lichaamsgewicht bij kinderen.
Evenmin is duidelijk of de consumptie van melk en kaas goed is voor hun gebit. Dat stelt de Europese voedselautoriteit Efsa in twee beoordelingen van gezondheidsclaims voor zuivel. De aanvragen waren ingediend door de Ierse National Dairy Council (NDC), die als doel heeft de zuivelconsumptie te bevorderen.

Het oordeel van de Efsa wil niet zeggen dat er geen positief verband bestaat. Het is alleen niet aangetoond. Volgens de Efsa schoten de meegestuurde onderzoeksgegevens daarvoor tekort. Een van de bezwaren was dat de samenstelling van de producten onvoldoende was gespecificeerd om een wetenschappelijk gefundeerde uitspraak te kunnen doen.

In het eerste geval werd geclaimd dat drie zuivelporties per dag zouden helpen tegen overgewicht en obesitas. Als porties werden daarbij aangemerkt 200 milliliter melk, 28 gram kaas of 125 milliliter yoghurt.

Enkele van de beoordeelde studies wijzen op een relatie tussen het nuttigen van zuivel en een gezond lichaamsgewicht bij jonge kinderen. Maar een causaal verband kon niet worden aangetoond, aldus het panel van de EU-voedselautoriteit.

In het tweede geval wezen verschillende studies op minder tandbederf bij kinderen die melk drinken of kaas eten. Ook zijn er onderzoeksrapporten, waarin wordt geconstateerd dat kinderen met tandbederf beduidend minder zuivel consumeren dan kinderen met een gezond gebit.

Ook hier was het bewijs voor een oorzakelijk verband volgens de Efsa te dun.


Bron: agrarisch dagblad auteur: Stef Severt

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen