Prof. dr. P.A. Voûte, Tom, op 72-jarige leeftijd overleden

5
1121

De Amsterdamse kinderoncoloog prof. Tom Voûte (72) is dinsdagavond in een ziekenhuis in Enschede overleden aan de gevolgen van een val. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt.

Voûte was een autoriteit op het gebied van kanker bij kinderen. Hij was vanaf 1968 als kinderarts werkzaam in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam, het latere AMC. In 1982 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar kinderoncologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 ging hij met pensioen. Bij zijn emeritaat in 2001 ontving Voûte voor zijn baanbrekend werk de Muntendamprijs van de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds. Hij kreeg deze KWF-onderscheiding omdat hij een nadrukkelijk stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van het gebied van de kinderoncologie, nationaal zowel als internationaal. De verdiensten van prof. Voute op dit gebied betreffen de behandeling van jeugdkanker, de psychosociale zorg, het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Prof. Voute is in 1982 door het KWF benoemd als bijzonder hoogleraar Kinderoncologie aan de Universiteit van Amsterdam, in 1997 werd hij daar gewoon hoogleraar.


Prof. Voute heeft zich ingezet voor samenwerking tussen kinderoncologische centra bij onderzoek naar betere behandelmogelijkheden. Dit heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de prognose voor kinderen met kanker. Met name voor de behandeling van nierkanker, bottumoren en neuroblastoom heeft hij veel betekend. In de psychosociale sfeer is hij nauw betrokken geweest bij de realisatie van het eerste Ronald McDonaldhuis in Nederland, van vakantiekampen voor kinderen met kanker en de Cliniclowns. Aan de Europese School voor Oncologie verzorgt hij colleges over kinderoncologie. Bovendien heeft hij het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van kinderkanker ook altijd vertaald in verbetering van de behandelmogelijkheden en het verminderen van late effecten van de behandeling. Mede op zijn initiatief is in het AMC de Polikliniek Late Effecten Kinderoncologie (PLEK) in het leven geroepen.


Voûte heeft in de afgelopen decennia een bijdrage geleverd aan vele maatschappelijke organisaties, waaronder Plan Nederland, KWF Kankerbestrijding, het Ronald McDonaldhuis, Cliniclowns, KiKa (Kinderen Kankervrij) en de Stichting Kindergeneeskundig Kankeronderzoek.

Landelijke bekendheid kreeg hij door zijn optreden in 1974 in de grote tv-actie Geven Voor Leven. Recentelijk was hij nog nauw betrokken bij de totstandkoming van Corpus, het museum over het menselijke lichaam in Oegstgeest.


Het is nog niet bekend waar een condoleanceregister is ingericht.

5 REACTIES

 1. ik ben prof.dr.p.a.,tom voute nog altijd dankbaar dat hij mijn zoon peter michels in de jaren 70 heeft genezen.ik wens zijn familie heel veel sterkte toe met dit groteverlies.gonda

 2. Lieve familie,

  Ik wens jullie heel veelsterkte toe om het zware verlies van zo’n lieve man te verwerken.
  Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Hij was een arts die niet boven je stond maar naast je ook al was je een kind.
  Hij straalde liefde uit en dat gaf je energie.
  Het is nu 32 jaar geleden dat ik voor het eerst bij hem kwam maar ik zal hem nooit vergeten. Bedankt Tom!!!!

  Familie heel veel strekte, Irma Jansen

 3. Lieve tweede vader,
  Daar gaat u dan……
  Bedankt voor het leven dat ik van u weer terug heb gekregen 22 jaar geleden. Mijn eigen vader gaf mijn leven 34 jaar geleden en u gaf het mij weer 12 jaar later.
  Ik heb nu zelf een gezin en ben dankbaar dat ik door u genezen ben.
  Bedankt voor alles en rust zacht.

  Ik wens de familie heel veel sterkte!

  Lysette en fam.

 4. Lieve Proffesor.Mijn oprechte deelneming.Mijn moeder en ik zullen u altijd in herinnering bewaren.Echt een enorm goed mens en Vooral Arts.Wij wensen alle Familieleden Collega,s en vrienden Heel veel sterkte.

  Ontzettend veel liefs,laila en haar moeder Helga

Comments are closed.