De Alexander techniek: doeltreffend tegen rugpijn

1
562

De Alexander techniek bestaat bijna een eeuw. De doeltreffendheid ervan bij rug- en houdingproblemen was al lang duidelijk voor de gebruikers, maar wetenschappelijk bewijs om hun overtuiging te staven was er nog niet.


Een bijzondere techniek

De Alexander techniek is niet alleen gebaseerd op mondelinge instructies, maar ook op handcontact van de therapeut. De techniek heeft tot doel het lichamelijk bewustzijn te verbeteren. Het afleren van bepaalde gebaren of houdingen zou de spierspasmen en de druk op de wervelkolom doen dalen. Het is een relatief dure therapie, maar uit een studie blijkt dat een weldoend effect optreedt vanaf zes lessen. Mensen die met chronische rugpijn kampen, kunnen zelf uitmaken of de investering al dan niet loont.

Doeltreffendheid aangetoond

De resultaten van de studie werden zopas gepubliceerd in de British Medical Journal. Het onderzoek ging na wat de doeltreffendheid is van de Alexander techniek bij rugpijn (lage rugpijn) in vergelijking met andere methoden die vaak toegepast worden bij mensen met rugpijn: massages, advies inzake levensstijl en lichaamsbeweging. De Alexander techniek bleek het meest doeltreffend te zijn, vooral op lange termijn. Na niet meer dan zes lessen treedt een weldoend effect op dat zelfs een jaar later nog voelbaar is als de Alexander techniek gecombineerd wordt met regelmatige lichaamsbeweging. De vergelijking met het effect van massages maakt dat de hypothese van een placebo-effect -waarbij de weldaad alleen toe te schrijven is aan het contact met en de manipulaties van de therapeut- uitgesloten kan worden.

Alle middelen zijn goed om rugpijn te bestrijden!

Rugpijn is een van de meest frequente oorzaken van absenteïsme. Uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg blijkt dat rugpijn de sociale zekerheid ongeveer 83,8 miljoen euro per jaar kost. Het grootste deel van die kosten is niet te wijten aan de verzorging, maar wel aan het dure ziekteverlof (10% van het ziekteverlof dat langer dan een maand aanhoudt is te wijten aan chronische rugpijn). Inmiddels heeft men klaar en duidelijk kunnen aantonen dat rust alleen de rugpijn niet stilt. Er zijn heel wat methoden die aangeraden worden om rugpijn te bestrijden: lichaamsbeweging, osteopathie, kinesitherapie, acupunctuur, enz, maar hun doeltreffendheid is niet altijd wetenschappelijk bewezen. Als u vaak met pijn kampt, dan moet u eerst en vooral raad vragen aan uw arts. Maar u kunt ook overwegen om de Alexander techniek een kans te geven… Een lijst met therapeuten vindt u op www.fmalexandertech.be.

1 REACTIE

Comments are closed.