Gen ontdekt dat tot aidsvaccin kan leiden

Array

Er is opnieuw een heel klein beetje hoop voor aidspatienten en mensen met hiv.

Wetenschappers van het Nationaal Instituut voor Allergieen en Infectieziekten in de VS hebben een gen ontdekt dat een sleutelrol kan spelen in de bestrijding van aids in de vorm van een vaccin. Dat meldt het wetenschappelijk vakblad Science. Het gen wat nu ontdekt is, kan een sleutelrol gaan spelen in de aanmaak van antilichaampjes die retrovirussen zoals het hiv (dat aids veroorzaak) neutraliseren. De vondst kan het pad effenen voor de ontwikkeling van een vaccin tegen de immuniteitsziekte aids, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science. Het gen maakt eiwitten aan die retrovirussen zoals hiv neutraliseren. Het onderzoek gebeurde bij muizen. Het gen Apobec3 was in staat de muizen te beschermen zodat ze geen infecties opliepen. Het gen zou ook bij de mens voorkomen en het kan verklaren waarom niet iedereen die aan het virus wordt blootgesteld, ook aids krijgt Gen Apobec3
De vondst bij muizen betreft het gen Apobec3. Dit gen controleert de bekwaamheid van muizen om antilichaampjes te produceren die retrovirussen neutraliseren en waardoor de diertjes succesvol infecties kunnen bestrijden. Apobec3 zou ook bij de mens kunnen voorkomen en zou kunnen verklaren waarom sommige aan hiv blootgestelde mensen de ziekte niet krijgen. Dé belangrijke hypothese van de onderzoekers is evenwel dat het gen dan bij de mens een zelfde rol zou spelen als bij muizen en het hiv buitenspel kan meppen. De menselijke proteïnen APOBEC3 geven enzymen die zich in de replicatie van exogene retroviruses zoals menselijk immunodeficiency virus (HIV) kunnen mengen, hepadnaviruses zoals hepatitisB virus (HBV), en met retrotransposition van endogene retroelements zoals uit lang – gestrooide kernelementen (LIJN) en Alu. De hypothese wordt gestaafd door eerdere studies waaruit blijkt dat door Apobec3 geproduceerde eiwitten anti-hiv kenmerken hebben en dat het gebied rond het chromosoon waar het gen zich bevindt de capaciteit beïnvloedt van het virus om het organisme te infecteren.

Mogelijk ligt nu ook de weg open om een vaccin tegen aids te ontwikkelen, alsmede andere medicijnen tegen de ziekte, zegt Anthony Fauci van het (Amerikaans) Nationaal Instituur voor Allergieen en Infectieziekten.


Recente artikelen