Belgische hartweek in het teken van Stress

Array

Stress is een belangrijke risicofactor bij hartaandoeningen. Weinig verrassend, maar toch iets waar te weinig rekening mee gehouden wordt, vindt de Belgische Cardiologische Liga. De ‘Week van het Hart’, van 21 tot 27 september, staat dan ook in het teken van stress.


Van 21 tot 27 september legt de Belgische Cardiologische Liga een speciale « Week van het Hart »-autobus in, in samenwerking met Mensana. Elke dag van de week houdt deze autobus halt in een grote Belgische stad. De inwoners van die 7 grote steden kunnen aan deze speciale autobus een aantal tests afleggen.
Het parcours is elke dag toegankelijk vanaf 11u tot 18u.
Zondag 21/9: Brussel Muntplein
Maandag 22/9: Doornik Grand Place
Dinsdag 23/9 : Luxembourg-stad Place Guillaume II
Woensdag 24/9: Gent Vrijdagmarkt
Donderdag 25/9: Charleroi Place du Manège
Vrijdag 26/9: Luik Place Saint-Lambert
Zaterdag 27/9: Overpelt Oude Markt


Daarnaast is er ook een grote informatiecampagne met als thema “Stress, dat laat ik niet aan mijn hart komen”. De campagne wordt onderbouwd met posters, flyers en folders die worden uitgedeeld via de medische circuits.

Onderbelichte factor

Het heeft jaren geduurd voor de wetenschap toegaf dat stress een risicofactor is bij hartaandoeningen. Lange tijd werd alleen aandacht besteed aan de klassieke factoren (cholesterol, tabak, diabetes, bloeddruk). Andere factoren, zoals stress, gebrek aan beweging of obesitas, werden pas daarna erkend als risicofactoren.

Nut van stress
In principe is stress erg nuttig: het zorgt ervoor dat een dier in gevaar niet wordt verlamd door angst en de nodige energie vindt om zichzelf in veiligheid te brengen. Bij mensen kan het zich voordoen bij een moeilijke situatie op het werk, een familiaal geschil of een publiek optreden.

Een zeker niveau van druk kan ook helpen om succes te garanderen zonder een gevaar te vormen voor de gezondheid. “Het pas is wanneer we ons machteloos voelen om een bepaalde situatie te controleren, vooral wanneer ze repetitief is, dat deze “stress” schadelijk kan zijn”, zegt de Belgische Cardiologische Liga.

Stress op zich is dus schadelijk, maar het kan ook als een katalysator werken om een hartinfarct te veroorzaken bij iemand die reeds letsels vertoont door klassieke risicofactoren als roken, diabetes of leeftijd.

Signalen van stress

De meest voorkomende alarmsignalen van stress zijn: vroeg wakker worden (rond 4 uur), aanhoudende vermoeidheid, spierspanningen in kaak, nek en schouders, verlies van concentratie en kortetermijngeheugen en angst voor massa’s. Om stress te verminderen is het belangrijk om voldoende mentale pauzes te nemen, te leren ademhalen via de buik en emoties te uiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Belgische hartweek in het teken van Stress"

  1. Hebben mensen in west vlaanderen geen stress??? 4 stop plaatsen in walonie( zeker van werken??? 2 in vlaanderen (zeker van een te rustige leven).Vlaanderen betaal ook belasting( of mischien niet??? graag een anwoord

Comments are closed.

Recente artikelen