Zorgnota 2009: Duidelijke keuzes voor korte termijn, helder toekomstperspectief ontbreekt

Array

ZN is positief over de nieuwe stappen die minister Klink zet op het terrein van de liberalisering in de zorg. Met de geplande uitbreiding van het vrije prijssegment in de ziekenhuiszorg in 2009 wordt een belangrijke stap gezet richting doelmatige zorginkoop door zorgverzekeraars. ZN mist echter een heldere visie en consistente beleidskoers voor de liberalisering van de zorg. Aan de ene kant worden nieuwe stappen gezet richting verdere liberalisering. Tegelijkertijd worden echter instrumenten voor aanbodsturing en prijsbeheersing ingezet zoals in de huisartsenzorg en in de ziekenhuiszorg. 
Basispakket

ZN constateert dat het Kabinet keuzes durft te maken bij het up-to-date houden van het basispakket van de zorgverzekering. Het basispakket wordt uitgebreid met de behandeling van ernstige dyslexie. Per 2009 wordt de vergoeding van slaap-en kalmeringsmiddelen beperkt. De vergoeding van cholesterolverlagers wordt gebaseerd op de richtlijn van de beroepsgroepen, waar gelijkwaardige maar goedkopere middelen de voorkeur hebben. Bij de hulpmiddelen wordt de vergoeding van sta-op-stoelen en allergeenvrije en stofdichte bedhoezen geschrapt. De eigen bijdrage psychotherapie vervalt. ZN plaatst vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de pakketuitbreiding van dyslexie en de pakketverkleining cholesterolremmers. 

AWBZ
Bij de AWBZ mist ZN een helder standpunt van het Kabinet over de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars voor de eigen verzekerden vanaf 2012 zoals dit in het SER-advies is geschetst. Teleurstellend is dat de staatssecretaris kiest voor en zeer beperkte overheveling in 2010 van alleen de reactiveringszorg in instellingen. Volgens ZN zou dit veel verder kunnen en moeten gaan en alle op herstel gerichte zorg moeten omvatten. Dat geeft de mogelijkheid om te werken aan samenwerking,
ketenzorg en versterking van de positie van de verpleegkundige in de eerste lijn. ZN is tevreden met de stappen die worden gezet op het terrein van prestatiebekostiging en het werken aan de glasheldere polis
in de AWBZ. 

Preventie

Het Kabinet kiest voor preventie langs verschillende lijnen zoals het stimuleren van gezond gedrag en een programmatische aanpak van chronische ziekten. Zorgverzekeraars mogen gezond leven van hun
verzekerden belonen door het kwijtschelden van (een deel van) het eigen risico als die deelneemt aan een programma dat de gezondheid bevordert.ZN onderschrijft de keuzes voor preventie maar hecht een groot belang aan ruimte voor de verzekeraars om in het kader van de functionele aanspraak in de Zorgverzekeringswet eigen beleid te voeren.


Bron:ZN


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen