Geen noodhospitaal voor IJsselmeer ziekenhuizen

Array

De inspectie vindt een noodhospitaal in Lelystad niet nodig omdat spoedpatienten snel genoeg naar andere ziekenhuizen gebracht kunnen worden. Burgemeester Horselenberg bestrijdt dat.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt het niet nodig dat er een militair noodhospitaal komt in Lelystad. De burgemeester van die stad diende daarvoor gisteren een aanvraag in bij het ministerie van Defensie. Op aandringen van de gezondheidsautoriteiten sloten de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord gisteren zeven operatiekamers omdat er maandenlang infectiegevaar was. Ook de verloskamers zijn dicht.


Burgemeester van Lelystad Margreet Horselenberg (PvdA) pleitte voor een militair noodhospitaal. Verschillende partijen, onder meer het ministerie van Defensie, bespreken nu de mogelijkheden om zo’n tijdelijk ziekenhuis neer te zetten. Volgens een gemeentewoordvoerder heeft de burgemeester hierin slechts een bemiddelende rol. “Onze bevoegdheid is beperkt, maar één ding moet vooropstaan: de veiligheid van de patient.” Donderdagavond komt de gemeenteraad van Lelystad in een extra raadsvergadering bijeen om te praten over de ontstane situatie in het ziekenhuis.

Patienten uit de twee ziekenhuizen worden voorlopig geopereerd in ziekenhuizen in de regio, onder meer in Almere en Harderwijk. Zij worden per ambulance overgebracht naar deze ziekenhuizen en reizen na de operatie terug. Artsen en operatiemedewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen worden ingezet in de andere ziekenhuizen.

In de IJsselmeerziekenhuizen is onder meer de luchtbehandeling op de operatiekamers niet goed genoeg om te opereren. Een goed functionerende luchtbehandeling betekent dat de lucht in de operatiekamer regelmatig wordt gefilterd en dat lucht niet richting de operatietafel kan stromen als een deur wordt geopend. Een woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen kon geen indicatie geven wanneer de luchtbehandeling op de operatiekamers weer op orde is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen