Joris Hage en Refaat B Karim: “Verbod op Vrouwenbesnijdenis is discriminatie”

Al geruime tijd wordt er een hoop gedaan om vrouwenbesnijdenis in Nederland uit te bannen omdat we het een onethische en verminkende ingreep vinden. Maar daar is niet iedereen van overtuigd. Vandaag staat er een schokkend artikel in Medisch Contact. Het artikel van Nederlandse plastisch chirurgen J. Hage en R. B. Karim schrijven dat een verbod helemaal niet kan. Men vindt het verbod op vrouwenbesnijdenis een vorm van discriminatie tussen jongens en meisjes die strookt niet met de Grondwet, het Verdrag van Lissabon en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Waarschijnlijk zal er een groot draagvlak zijn om deze inconsistente en huichelachtige wijze van discriminatie te laten voortbestaan.


Dr. Refaat B. Karim is plastisch chirurg van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam, oud-bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. En dr. J. Joris Hage, is plastisch chirurg in Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis Amsterdam, oud-voorzitter Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Beiden heren zijn gespecialiseerd in de plastische chirurgie van het genitale gebied en waren betrokken bij de voorbereiding van de gezamenlijke standpunten van de NVPC en NVOG aangaande de esthetische chirurgie van de genitaalstreek.


Het standpunt van de regering dat onze rechtsorde geen ruimte laat voor enige vorm van meisjesbesnijdenis steunt op zowel morele, als juridische argumenten. Wat betreft de morele argumenten verwijst de regering alleen naar ‘de in Nederland heersende opvattingen’. De commissie Bestrijding vrouwelijke genitale verminking, die het standpunt voorbereidde, kwam eveneens niet verder dan dat ‘de opvattingen over welke fysieke schade nog wel en welke niet meer toelaatbaar is, (…) onder andere wordt bepaald door de heersende maatschappelijke en culturele opvattingen in de samenleving (…).’


Het verbod is volgens hem in strijd met onze Grondwet (vrijheid van godsdienst). Je verbiedt alles, of je staat een vorm van vrouwenbesnijdenis toe.


Bron: Medisch Contact

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

5 thoughts on "Joris Hage en Refaat B Karim: “Verbod op Vrouwenbesnijdenis is discriminatie”"

 1. Joris Hage en Refaat B. Karim hebben de zaak heel neutraal, duidelijk en uitvoerig in hun artikel in Medisch Contact uiteengezet.

  Hun standpunt dat het verbod op vrouwenbesnijdenis een vorm van seksediscriminatie is, is juist.

  Als je als wetgever iedere vorm van vrouwenbesnijdenis meent te moeten verbieden (dus ook minimale ingrepen bij volwassen vrouwen die dat zelf nadrukkelijk willen) zul je bepaald niet-minimale ingrepen bij jongentjes, die vaak zelf nog niets eens kunnen praten, moeten verbieden.

  In feite is het besnijden van minderjarige jongens een ernstige vorm van kindermishandeling die het slachtoffer voor het leven verminkt.

  Het merkwaardige is dan dat dat bij vrouwen volstrekt verboden is, terwijl het voor mannen wordt gezien als iets dat min of meer normaal zou zijn.

  De wetgever doet hier iets, dat ze zelf verboden heeft: ze discrimineert puur en alleen op basis van sekse.

 2. Ik vind het niet vallen onder de wet Gelijke Behandeling, aangezien vrouwenbesnijdenis en mannenbesnijdenis twee zeer verschillende dingen zijn.

 3. Grote God, zijn dit artsen? Ik ben werkelijk verbijsterd over zoveel onbenul bij deze twee “heren”.Hebben ze zich wel eens verdiept in het grote leed wat jonge meisjes in, vooral Afrikaanse landen wordt aangedaan als ze, vaak zonder verdoving, voor het leven worden verminkt? Het is een oeroud gebruik wat stemt uit Farao’s tijden en dient nergens toe. Het is het zoveelste middel om vrouwen te onderdrukken en heeft niets met de Islam te maken. Het is in geen enkel geval te vergelijken met de besnijdenis van jongens. Kom op h.h. doktoren, denk na en doe eens onderzoek naar de levenslange gevolgen van
  ( kinder)vrouwenverminking voor deze meisjes, vrouwen. Help liever mee om deze verwoestende ingrepen te verbieden. Het hoort niet meer in onze tijd en zeur niet over wetten. Jullie zouden beter jullie invloed op het medische vlak kunnen aanwenden om deze vrouwen ( vaak kinderen!!!!) deze mishandeling te besparen.
  Heren, ik smeek u, laat dit geen doorgang vinden, herzie uw zienswijze.
  Ik wens u wijsheid.

  J. Zijlstra ( vrouw).

 4. Jannie Zijlstra

  Ik heb niet toe te voegen aan mijn naamgenoot. Schandalig hoe deze kinderen worden verminkt.

 5. Gewoon belachelijk. inderdaad Janine.Dit kan gewoon echt niet, je kan een meisje niet met een jongen vergelijken als het gaat over een besnijdenis. Come on. Bij een jongen moet dat stukje gewoon verwijderd worden en dat is ook bewezen. Het is gewoon veel reiner als je het weghaalt bij een jongen, wat valt er bij een meisje te besnijden? haar clitoris?  waarbij je haar eigenlijk de seksuele behoeftes ontneemt? Doe mij een lol heren en wees even redelijk zeg!

Comments are closed.

Recente artikelen