Schokkende beelden uit isoleercel in Netwerk

2
549

In Netwerk aandacht voor de Amsterdamse psychiatrische instelling waar in korte tijd twee patienten zijn overleden. De kliniek waar de twee patienten stierven is inmiddels gesloten, maar ook bij andere klinieken van AMC De Meren is sprake van wantoestanden. Dit blijkt uit schokkende beelden die Netwerk vanavond toont.

De autistische Alex Oudman zit al drie maanden achtereen opgesloten in een isoleercel. De omstandigheden waaronder zijn erbarmelijk. Alex zit 24 uur per dag in zijn isoleercel, naakt, met alleen een plastic matras en toilet. Er is, volgens de familie, geen sprake van behandeling of structurele observatie. Het personeel komt alleen eten en drinken brengen. Voor de deur van zijn cel staat iedere dag een radio aan met harde muziek.

De familie van Alex is de wanhoop nabij. Na drie maanden doen ze nu een ultieme poging aandacht te krijgen voor hun zaak. Ze hebben video-opnames gemaakt van Alex in zijn cel. Vanavond zendt Netwerk deze onluisterende beelden uit. Twee zussen van Alex vertellen over schrijnende omstandigheden waaronder hun autistische broer leeft.

De directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, Fred Stekelenburg, is zeer geshockeerd door de beelden. In de uitzending van Netwerk van vanavond vergelijkt hij de situatie van Alex met die van Jolanda Venema. Jolanda Venema was een verstandelijk gehandicapte vrouw, die in 1988 in de publiciteit kwam toen haar ouders foto’s van haar openbaar maakten. Het betrof foto’s waarop Jolanda naakt met een touw was vastgebonden aan de muur.

De kliniek waar Alex vastzit, behoort tot dezelfde instelling die deze week in het nieuws kwam door de dood van twee patienten in twee weken.

2 REACTIES

Comments are closed.