29 september t/m 22 oktober 2008: nieuwe campagne Astma Fonds

Array

Mensen met een chronische longziekte zoals astma of COPD stuiten vaak op onbegrip in hun omgeving. Zij geven hun omgeving een dikke onvoldoende voor begrip. Het Astma Fonds wil dat dit verbetert. Daarom start het Astma Fonds eind september een nieuwe campagne om letterlijk meer begrip te kweken voor mensen met een longziekte. Mensen in hun omgeving weten vaak niet dat ze hier rekening mee kunnen houden. Begrip moet groeien!


Spontaan een kopje koffie drinken bij een vriendin. Of gezellig naar een feestje van de buren. Voor mensen met een longziekte zoals astma of COPD is dit niet vanzelfsprekend. Wordt er gerookt? Is er een huisdier in huis? Heeft mijn buurvrouw parfum op? Een paar voorbeelden van alledaagse dingen waar mensen met een longziekte heel erg benauwd van kunnen worden.

1 miljoen longpatienten
In Nederland zijn er zeker 1 miljoen mensen met astma of COPD (chronische bronchitis of longemfyseem). Iedereen heeft dus wel iemand met een longziekte in zijn omgeving. Mensen met een longziekte kunnen ziek worden van alledaagse dingen, terwijl hun omgeving niet beseft dat zij hier last van hebben. Bovendien zie je meestal niet aan de buitenkant dat mensen een longziekte hebben. Zij lopen daardoor vaak tegen onbegrip aan.

Ga ik toch naar het feestje, nadat ik eerst extra medicijnen inneem en de kans loop om toch ziek te worden? Of ga ik niet, terwijl ik dan misschien als ongezellig wordt gezien. Dit zijn overwegingen die zij regelmatig moeten maken.

Een dikke onvoldoende
Op dit moment geeft bijna de helft van de mensen met astma de omgeving een rapportcijfer 4 (of lager!) als het gaat om begrip. Deze dikke onvoldoende geldt ook nog eens voor ruim een derde van de mensen met COPD. Blijkt uit recent onderzoek. Tragisch is dat zelfs 15% van de mensen met astma of COPD het rapportcijfer 1 geeft: hun omgeving houdt totaal geen rekening met hen. Veel mensen hebben geen idee wat leven met astma of COPD betekent. Zij weten er te weinig van om er rekening mee te kunnen houden.

Wij kweken begrip!
29 september is een landelijke campagne gestart waarmee het Astma Fonds begrip kweekt voor mensen met een chronische longziekte. Mensen met astma of COPD spelen een belangrijke rol bij het vragen om begrip in hun omgeving. Bij het Astma Fonds kan iedereen terecht voor meer informatie over dingen die mensen met astma of COPD ziek kunnen maken. In tv-spots wordt om begrip gevraagd en het onderwerp bespreekbaar gemaakt. In het land rijdt een opvallende caravan rond met informatie over begrip.

Plantje Begrip!
En omdat begrip moet groeien verkoopt Intratuin (29 september t/m 22 oktober) exclusief een speciaal voor het Astma Fonds gekweekt plantje Begrip! (Air So Pure Spathiphyllum). Dit plantje heeft een luchtzuiverende werking. Een deel van de opbrengst van het plantje is voor het Astma Fonds.

Het Astma Fonds
Het Astma Fonds gaat de strijd aan tegen chronische longziekten, zoals astma en COPD. Bijvoorbeeld door het geven van voorlichting, het verbeteren van de zorg en het financieren van wetenschappelijk onderzoek. Astma Fonds Advieslijn: 0900-2272596 (0,10 per minuut, ma t/m vr 10.00-14.00 uur). www.astmafonds.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen