De kracht van kwetsbare ouderen

Array

Op 8 oktober organiseert Acute Zorgregio Oost een thema-avond voor de acute zorgpartners in de regio over de geriatrische traumapatient. Osteoporose, valproblematiek en heupfracturen bij ouderen staan op deze avond centraal. Jaarlijks overlijden gemiddeld 1.800 senioren van 55 jaar of ouder aan de gevolgen van een valongeval. Iedere zes minuten valt een senior zodanig dat behandeling op de SEH van het ziekenhuis noodzakelijk is, dat komt neer op 89.000 senioren per jaar.

 

Consument en veiligheid is dan ook een campagne gestart om ouderen te informeren over de voordelen van een goede conditie en gezondheid, onder andere door een TV commercial met oud-kunstrijdster Sjoukje Dijkstra. De huidige generatie 55-plussers is actiever dan de generaties daarvoor, zij doen meer aan sport. Het afgelopen decennium is het aantal actieve ouderen in de leeftijd van 55-74 jaar (‘Best Age-er’) ruim verdubbeld. Desondanks is er nog veel te doen voor de professionals in de zorg.

Vele ziekenhuizen startten reeds een poliklinische osteoporose screening en verbeterprojecten voor patienten met heupfracturen. Ook op andere fronten lopen initiatieven om kennis over ouderen bij elkaar te brengen en te delen met patienten en andere zorgpartners. De vraag rijst echter hoe wij als hulpverleners de oudere patient ook meer eigen regie kunnen geven in screening en behandeling. In onderstaande video over Super Granny blijkt dat er een ver(r)assende kracht verscholen ligt in een kwetsbare groep in onze samenleving. Hoe zal de (acute) zorg veranderen als ouderen bewust meer eigen regie gaan nemen?

 

Sivera Berben, Acute Zorgregio Oost

Deze post verscheen eerder op www.azo.nl/blog.htm

Super granny

Recente artikelen