Lievensberg Ziekenhuis wil Obesitas Centrum starten

Array

Het Lievensberg Ziekenhuis heeft plannen om voor heel Zuidwest-Nederland een gespecialiseerd centrum voor behandeling en (na)zorg van mensen met obesitas op te zetten. De afgelopen tijd heeft het Roosendaalse ziekenhuis het aantal behandelingen tegen zwaarlijvigheid opgeschroefd. Het ziekenhuis heeft zelfs  Een woordvoerster van het ziekenhuis laat weten dat er inmiddels onderhandelingen worden gevoerd met ‘andere partijen’ om zo’n centrum tegen zwaarlijvigheid te openen.

Lievensberg heeft ondertussen een nieuwe chirurg, Ivan Cherepanin, aan het team toegevoegd. Hij voert onder meer kijkoperaties uit. Dit jaar worden tussen honderd en tweehonderd patienten met overgewicht via een kijkoperatie behandeld. Vanaf deze week is de behandelmethode uitgebreid. De patienten die nu in het Bergse ziekenhuis worden geholpen, krijgen een maagbandje, een zogeheten ‘gastric sleeve’ (maagverkleining), een bypass of een revisie- ingreep. Voordat iemand naar de operatiekamer wordt gebracht, gaat er een heel proces aan vooraf. Na verwijzing door de huisarts krijgt de patient eerst een gesprek met de chirurg en vervolgens met een dietist en psycholoog. Dit is noodzakelijk om te bepalen of hij of zij geschikt is voor een dergelijke ingreep en welke soort ingreep het beste bij de patient past. Na de ingreep houdt de chirurg de man of vrouw levenslang onder controle.


Hoe herken je of je obesitas hebt?

Stapeling van overmatig vet onder het middenrif en in de borstwand kan druk uitoefenen op de longen en leiden tot ademhalingsmoeilijkheden en kortademigheid, zelfs bij zeer geringe inspanning. De ademhalingsproblemen kunnen leiden tot ernstige slaapstoornissen en tot tijdelijke ademstilstand (slaap-apneu). Dit resulteert dan weer tot slaperigheid overdag. Overgewicht kan diverse orthopedische klachten veroorzaken, waaronder lage rugklachten en verergering van artrose, vooral in heupen, knieen en enkels. Huidaandoeningen komen ook wel voor. Doordat bij mensen met overgewicht het lichaamsoppervlak klein is in verhouding tot het gewicht, kunnen ze hun lichaamsgewicht niet efficient aan de omgeving afstaan en transpireren ze meer dan mensen zonder overgewicht. Gezwollen voeten en enkels door ophoping van kleine tot matige hoeveelheden vocht (oedeem) komen ook voor.(MM 2000) Obesitas verhoogt ook de kans op het krijgen van hart en vaat problemen, diabetes mellitus type 2 en de kans op kanker neemt toe. (COL 1995) (MAN 1995) (SCH 1994)


Classificatie

De classificatie van overgewicht en obesitas geschiedt over het algemeen met behulp van de Body Mass Index (BMI), de standaard van de WHO. (GOO 2003) De volgende berekening rekent de BMI uit: BMI = gewicht(kg)/lengte(m) 2 In de onderstaande figuur 1 wordt de classificatie uitgeschreven en gegroepeerd zoals de WHO die gemaakt heeft.


Figuur 1 BMI-index Nederlandse obesitas vereniging)

Recente artikelen