MRI redt levens van hartpatiënten!

Array

Ondanks een effectieve dotterbehandeling vindt er bij een deel van de hartfalenpatienten geen of onvolledig herstel plaats van de bloedtoevoer naar het hart. Dit wordt veroorzaakt door beschadiging van de kleinste bloedvaatjes. De huidige controlemethoden, zoals een angiogram, pikken deze beschadigingen niet op. De verbeterde techniek van nieuwe MRI’s signaleert deze beschadiging echter wel, zo blijkt uit onderzoek van Robin Nijveldt. Hierdoor kan een betere individuele voorspelling gedaan worden van de kans op het ontwikkelen van hartfalen in de nabije toekomst. Ook kan de behandeling beter afgestemd worden op de behoeften van de patient. Nijveldt promoveert op woensdag 15 oktober aan VU medisch centrum in Amsterdam.


Nijveldt beschouwt het onderzoeksresultaat als een belangrijke stap in de behandeling van de groeiende groep hartpatienten. De voordelen van het gebruik van de MRI bij behandeling en controle van hartfalen zijn namelijk erg groot: zo hoeft de patient geen straling te ondergaan en krijgt hij geen schadelijke contrastvloeistof ingespoten. Daarnaast is binnen vijftien minuten duidelijk hoe het met de bloedvaten gesteld is en kan direct een op de patient aangepaste behandeling starten. Door de inzet van de MRI kan de kwaliteit van leven van hartpatienten zo hoog mogelijk blijven.

Nijveldt onderzocht een groep van 60 mensen met een hartinfarct en vergeleek daarbij de huidige behandelings- en controlemethoden (zoals dotteren, het angiogram en het hartfilmpje) met de inzet van de MRI. In Nederland overleven steeds meer mensen een hartinfarct. Hierdoor is er een toename in het aantal mensen met hartfalen. De uitkomsten uit het onderzoek zijn direct bruikbaar voor patienten in de centra die beschikken over een MRI.

Het onderzoek van Nijveldt is mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN).


Bron: VUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen