Huisarts in Praktijk oktober: huisarts zoekt doktersassistent

0
227

Doktersassistenten: ze worden steeds schaarser. Meer dan helft van de huisartsen verwacht op termijn problemen met het vervullen van vacatures, zo wijst een onderzoek van Calibris, het kenniscentrum voor mbo-opleidingen in de gezondheidszorg, uit. De LHV pleit voor meer stageplaatsen, betere aansluiting tussen opleiding en praktijk en een beter imago van het vak. Aan dat laatste kan heel wat worden verbeterd, vinden ook de dokters zelf.


Verder in het oktobernummer van de Huisarts in Praktijk:

Spreekuur met: straatdokter Peter Meulesteen
Huisartsen over de bijzondere kanten van hun werk. Dit keer de Eindhovense straatdokter Peter Meulesteen. Hij zet zich in voor dak- en thuislozen die nergens terecht kunnen voor medische zorg. De problemen die Meulesteen tegenkomt zijn heftig, complex en soms hartverscheurend.

Proeven van nieuwbouwpraktijk
Wie bouwplannen heeft voor een nieuwe praktijk kan mee op excursie met de bouwadviesgroep van de LHV. Huisartsen die dromen van een compleet nieuwe ruimte kunnen op deze manier zien hoe collega’s hen voorgingen, de sfeer proeven van nieuwbouwpraktijken en al hun vragen stellen aan een meereizende architect. Huisarts in Praktijk ging een dagje mee; goede bouwvoorbeelden van huisartspraktijken bekijken.

 

De doktersassistente: Desirée van Gelderen
Doktersassistenten zijn niet alleen het eerste aanspreekpunt voor patienten. Ze zijn ook een onmisbare steun en toeverlaat voor de huisarts. In deze nieuwe rubriek vertellen doktersassistenten over hun diverse taken en verantwoordelijkheden binnen de huisartspraktijk. In dit eerste deel vertelt Desirée van Gelderen over haar werk in Eerstelijns Centrum Tiel.

 

Ketenzorg in de eerste lijn
Zorggroepen die ketenzorg bieden aan chronisch zieken zijn enorm in opmars. De voordelen van ketenzorg zijn voor veel huisartsen duidelijk, maar toch zitten zij met vragen en zorgen. Een huisarts moet immers ook generalistische zorg kunnen leveren. De LHV onderzoekt de mogelijkheden.

 

Serie: Inrichting van de praktijk
Deel 2, het laboratorium
De inrichting van de huisartspraktijk moet praktisch, hygienisch en veilig zijn. Maar ook prettig voor de patienten. Om niet zelf het wiel te hoeven uitvinden, deze maand het tweede deel van de serie Inrichting van de praktijk, over het laboratorium.

 

Praktijkconsulent: hulp bij accreditering
De NHG-praktijkaccreditering is een stuk makkelijker met de hulp van praktijkconsulenten van DOKh, de Stichting Deskundigheidsbevordering en Ondersteuning Kwaliteitsbeleid Huisartsenpraktijken. In een vast aantal uren delen zij kosteloos hun expertise.

 

De mening van de LHV-leden
Vijf bijeenkomsten zijn er gehouden om de achterban te raadplegen vanwege de afgebroken onderhandelingen met minister Klink. Er heerste een sfeer van demotivatie onder aanwezige leden. De achterban liet het bestuur duidelijk weten dat zij het afwijzen en aanvechten van de maatregel van de minister steunt. Een fotoverslag.

 

Voortmaken met ION-database
Huisartsen moeten flink aan de bak: de Stichting Inschrijving op Naam roept. Nog voor het einde van het jaar moet de stichting vijftien miljoen namen in haar database hebben. Minstens. En het zijn er nu slechts twee miljoen. Tips en trucs voor huisartsen om het hele proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Bron: LHV