Hospital Admissions Related to Medication

1
194

Eind 2006 zijn de resultaten van het HARM-onderzoek (Hospital Admissions Related toMedication) gepresenteerd. In dit onderzoek is bekeken hoeveel mensen er in Nederland worden opgenomen in het ziekenhuis ten gevolge van een probleem met een geneesmiddel. Zo’n opname kan het gevolg zijn van een bijwerking van het geneesmiddel, een ongelukkige combinatie van geneesmiddelen, een verkeerd geneesmiddel of het niet gebruiken of niet juist gebruiken van een geneesmiddel.

Veel ziekenhuisopnames door geneesmiddelen
Het HARM-onderzoek is uitgevoerd in 2005 en 2006 in 21 verschillende ziekenhuis verspreid over Nederland, waaronder het UMC Utrecht. In dit onderzoek werd gevonden dat 5,6% van alle acute ziekenhuisopnames een relatie had met een geneesmiddel. Dat betekent dat jaarlijks in Nederland 34.000 patienten worden opgenomen ten gevolge van een geneesmiddel gerelateerd probleem en dat bijna de helft van deze opnames te voorkomen is.

Meer informatie over de opzet en de resultaten van het HARM-onderzoek kunt u terugvinden in het onderzoeksrapport dat u hieronder kunt downloaden.

1 REACTIE

Comments are closed.