Bewijs homeopathie vergelijkbaar met bewijs reguliere geneeskunde

Array

Bewezen werkzame homeopathische geneesmiddelen verdienen plek in basispakket. Homeopathische geneesmiddelen die bewezen effectief zijn, horen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit zegt arts A.L.B. Rutten, naar aanleiding van de publicatie van zijn studieresultaten waarbij de werkzaamheid van homeopathische behandelingen gelijkwaardig is gebleken met die van de reguliere geneesmiddelen. De studie verschijnt binnenkort in het Journal of Clinical Epidemiology.*

 

Samen met R. Lüdtke analyseerde hij de gegevens die ontbraken in een publicatie uit 2005 in The Lancet *2. Daar werd geconcludeerd dat homeopathie niet werkzaam was in een vergelijking tussen homeopathische onderzoeken met onderzoeken naar reguliere geneesmiddelen. De analyse van Rutten en Lüdtke weerlegt deze conclusie. “De beschikbare gegevens duiden niet op onwerkzaamheid van homeopathie, integendeel”, aldus Rutten.

 

Rutten is van mening dat homeopathie in het basispakket thuishoort. “Volgens richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn antibiotica meestal niet effectief bij acuut hoesten, oorpijn en keelpijn. Echter: antibiotica worden vergoed via het basispakket. Homeopathie is volgens de Lancet publicatie bewezen effectief bij acute bovenste luchtweginfecties (zoals keelpijn, oorpijn en hoesten). Deze medicatie zit niet in het basispakket.”

 

De Artsenvereniging voor Homeopathie is tevreden met de uitkomst van de studie: “Het toont de gelijkwaardigheid van beide soorten behandelingen aan. We blijven de dialoog aangaan met betrokken instanties want homeopathie heeft recht op een geïntegreerde plaats in de gezondheidszorg. Een plek in het basispakket zou dan ook zeker niet misstaan”, reageert Ton Nicolaï namens de Artsenvereniging voor Homeopathie, VHAN.

 

“Vanzelfsprekend zijn ook wij verheugd met de uitkomsten van deze studie. Het bevestigt dat homeopathische behandelingen werken en veilig zijn. Het Nederlandse publiek weet dat trouwens al heel lang: bij 2 van de 3 gezinnen staat een homeopathisch geneesmiddel in huis*3. Bovendien stappen consumenten ook steeds vaker met hun klachten naar een homeopathisch behandelaar ”, aldus Jaap Andriesse van de patientenvereniging KVHN.

 

Over de VHAN

De Artsenvereniging voor homeopathie VHAN, opgericht in 1898, is een medisch wetenschappelijke vereniging. Een vereniging die staat voor homeopathische geneeskunde die uitgeoefend wordt door artsen en geïntegreerd is in de algemene gezondheidszorg. De VHAN stelt voorwaarden aan het kwaliteitsniveau van haar leden en stimuleert de wetenschappelijke ontwikkeling van de homeopathie. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer vierhonderd artsen die na hun medische opleiding aan de universiteit, homeopathie hebben gestudeerd.

 

Over de KVHN

De Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN), opgericht in 1886, is een onafhankelijke consumenten belangenorganisatie. Zij wil een platform zijn voor personen en organisaties, zoals patientenverenigingen, beroepsbeoefenaren, producenten, zorgverzekeraars en de overheid. De Vereniging streeft ernaar om homeopathische zorg beschikbaar en toegankelijk te laten zijn voor iedereen die kiest voor deze geneeswijze. De KVHN behartigt de belangen van een kleine 6000 leden.

 

*1 Lüdtke R, Rutten ALB. The conclusions on the effectiveness of homeopathy highly depend on the set of analyzed trials, Journal of Clinical Epidemiology 2008;61. Doi:10.1016/j.jclinepi.2008.06.015

*2 Shang A, Huwiler-Muntener K, Nartey L, Juni P, Dorig S, Sterne JA, Pewsner D, Egger M. Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. Lancet 2005;366:726–732

2 thoughts on "Bewijs homeopathie vergelijkbaar met bewijs reguliere geneeskunde"

  1. Met dit berichtje zijn onze kansen op de Kackadorisprijs 2009 fors gestegen. 😉

  2. Het zal niet het eerste bewijs zijn die weer onder de tafel geveegd zal worden zoals dat al jaren gaat. De centjes van de farmaceutische industrie mag tenslotte niet in gevaar komen.

Comments are closed.

Recente artikelen